неделя, 12 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1743 прочитания

  Кое е общото и различното между коронавируса и СПИН?

  Защо човечеството никога не бива да забравя пандемиите, разказва Робърт Гало, един от откривателите на ХИВ вируса
  26 юни 2020, 16:08 a+ a- a

  Робърт Гало е почетен професор по медицина „Омир и Марта Гуделски“, съосновател и директор на Института по вирусология към училището по медицина на университета в Мериленд и съосновател и международен научен консултант на Global Virus Network. Той е и сред откривателите на вируса на ХИВ.

  През юни сп. Science публикува проучване, според което оралната ваксина срещу полиомиелит (ОПВ) е налично, евтино и достъпно средство за създаване на временен имунитет срещу новия коронавирус. Сред авторите на изследването са д-р Робърт Гало и д-р Константин Чумаков. Economy.bg се свърза с тях, за да разкажат повече за проучването и личните си наблюдения върху пандемията от коронавирус.

  Д-р Гало, Вие сте един от откривателите на ХИВ вируса. Много хора сравняват текущата ситуация именно с появяването на СПИН, защото SARS-CoV-2 е нов и не знаем много неща за него. Смятате ли, че двете ситуации си приличат и по какво?Бях част от екипа, който установи, че ХИВ причинява СПИН и след това разработихме кръвен тест за ХИВ. Мисля, че вече знаем доста неща за SARS-CoV-2 и те си приличат, включително от гледна точка на влиянието им върху обществото, страховете, разпространението по света. Също така обаче има големи разлики. При ХИВ умряха повече хора, по-голям е, продължава по-дълго време, знаем как да го избягваме и го изучихме бързо. В същото време SARS-CoV-2 е толкова заразен, че всеки може да се инфектира – този вирус е много по-лесен за предаване.

  Какво беше усещането да откриете нов вирус без данни, с които да сравнявате, без лечение, без лекарство, без ясна визия какво представлява заболяването само по себе си?
  Науката беше вълнуваща. Нещата се случваха така, както си мислехме, че ще се случат и всеки ден научавахме нещо важно. Имаше и политически натиск – много голям натиск.

  Колко близо или далеч сме до създаване на ваксина срещу ХИВ?
  Невъзможно е да се каже. Има истински дилеми с ХИВ. Една от тях, която е уникална за всички ретровируси, е, че ХИВ полага в приемника генетична информация в рамките на ден от излагането и тази генетична промяна продължава през целия живот на инфектирания. В този смисъл създаването на антитела за толкова дълъг период е истинско предизвикателство. Всички РНК вируси, включително SARS-CoV-2, се променят, но ХИВ е техният крал. Очаквам, че в следващите няколко години ще има нови открития в проучванията за ваксина срещу ХИВ, които ще ни отведат в нови посоки за създаването ѝ.

  Научихме се как да живеем със СПИН. Днес пациенти със заболяването живеят дълго и имат години качествен живот пред себе си. Те могат да имат партньори в живота, които са предпазени от заболяването. Колко дълго мислите, че ще отнеме на човечеството да се научи да живее с новия кронавирус?
  Ще е трудно, защото ако вирусът остане толкова сериозен, колкото е в момента, особено ако е фатален за определени групи от хора, това ще се превърне в задълбочаващ се проблем. Ако не разберем как сравнително бързо, мисля, че проблемите ще са по-лоши от тези с ХИВ.

  Като част от медицинската история по отношение на ХИВ какъв съвет бихте дали на обикновените хора и на учените в частност?
  На хората бих казал: след определен брой години хората забравят пандемиите. Хората трябва вечно да помнят уроците от предишните епидемии. Те трябва да очакват неочакваното. Докато се случват промени в животинското царство, климата, поведението на хората и т.н., ще има нови инфекции.
  Колкото до учените – не се страхувайте да задавате трудни въпроси. Имайте предвид Глобалната вирусна мрежа (Global Virus Network – GVN), която аз и колеги създадохме през 2011 г. GVN е основна и критично важна по отношение подготвеността, защитата и първичните изследвания в отговор на възникване и излизане от кризи, свързани с неидентифицирани вируси, които представляват ясна текуща заплаха за общественото здраве. Организацията работи в тясно сътрудничество с национални и международни институции. Това е коалиция, съставена от изтъкнати вирусолози, специалисти в областта на човешки и животински вируси от 55 експертни центъра и 10 филиала в 33 държави по света, които работят заедно, за да достигнат до следващото поколение знания за това как да идентифицираме и диагностицираме пандемични вируси, да намалим и контролираме начина им на разпространение и доколко ни разболяват. Също така GVN работи за създаване на лекарства, ваксини и лечения за борба с такива вируси. Нито една друга институция по света не притежава експертиза във всички области на вирусологията. GVN събира на едно място най-добрите вирусолози, за да обедини индивидуалната им експертиза и по този начин да получи глобални екипи от специалисти, които могат да се борят с научните предизвикателства и проблеми, поставени пред нас от пандемичните вируси. GVN е организация с идеална цел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  10 юли 2020, 20:46
  България бе приета във валутния механизъм ERM 2
  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  10 юли 2020, 20:53
  От 14 юли Гърция ще изисква отрицателен PCR тест за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“
  Тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата
  10 юли 2020, 15:38
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  10 юли 2020, 15:31
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  10 юли 2020, 14:51
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  10 юли 2020, 13:46
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta