четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1408 прочитания

    Учени идентифицираха нов потенциално пандемичен свински грип

    Той циркулира основно при прасетата в Китай
    30 юни 2020, 15:20 a+ a- a

    Проучване, което е проведено в продължение на почти 10 години, е установило потенциално опасен нов щам на свинския грип, съобщава Business Insider. Проучването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, описва грипен щам, комбинация от 3 други вида грипни вируси: този, който предизвика пандемията от свински грип през 2009, птичи грип, който се намира често в Европа и Азия и северноамерикански грип, който има генетичен материал от птичи, човешки и свински грип.

    Към момента новият вирус не циркулиа сред хората, а само сред прасетата в Азия. Ако „прескочи“ при хората, той представлява огромна заплаха, предупреждават учените. Освен това те отбелязват, че тъй като съдържа части от свинския грип от 2009 „може да предизвика адаптация на вируса“, която ще доведе до предаване от човек на човек.

    Предвид опустошението, което пандемията от коронавирус предизвика, учените предупреждават, че е критично важно да се предприемат проактивни мерки сега, за да се предпази населението от новия свински грип.

    Прасетата могат да послужат като „резервоар“ за вируси, тъй като могат да се инфектират от вируси, засягащи хората, птиците и прасетата. Когато няколко вида инфлуенца заразят едно и също прасе, вирусите могат да обменят части по между си, процес, известен като „пренареждане“, който води до създаването на нови заболявания.

    Екипът китайски учени, провел проучването, има за цел да идентифицира именно тези потенциално опасни вируси, които не са срещани при хората до момента. Те са взели проби от близо 30 000 прасета в 10 китайски провинции за периода 2011-2018 г. и още 1000 от местна ветеринарна болница, от прасета с респираторни симптоми.

    Те са установили 179 вируса, но този е изпъкнал над останалите. Наречен е G4 EA H1N1. Той става все по-широкоразпространен сред прасетата в 10 провинции от 2016 насам. 

    Учените отбелязват, че новият вирус е различен щам от текущия, за който се правят противогрипни ваксини, което означава, че съществуващ имунитет от ваксини за сезонен грип не може да осигури защита.

    Учените смятат, че бозайниците и птиците по света са носители на 1,7 милиона неоткрити вируса. Вирусите при птиците, прилепите и прасетата са особено рискови за хората, пише Business Insider. 

    „Систематичното наблюдение на инфлуенцата при прасетата е основен фактор за ранно предупреждение и подготвеност за следващата потенциална пандемия“, пишат учените, които стоят зад новото изследване. 

    Китай има най-голямата популация на прасета в света – около 310 милиона. Авторите на проучването подчертават, че наблюдението и контрола на новия вирус и стриктното наблюдение на хората, особено на работниците в индустрията по отглеждане на прасета, трябва да се въведе спешно.

    Сред притеснителните факти, които проучването показва е и друга тенденция – болните прасета се увеличават. През 2011 те са били 1,4%, а през 2018 – 8,2%, като след 2014 се наблюдава рязко увеличение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава