понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1045 прочитания

  Проучване: Нов щам на коронавируса се разпространява още по-бързо

  03 юли 2020, 15:57 a+ a- a

  Настоящият доминиращ щам на вируса, причиняващ COVID-19, е от три до шест пъти по-инфекциозен от оригиналния вид, който бе прихванат в Китай. Това сочи ново проучване на университетът в Шефийлд, Англия, Национална лаборатория „Лос Алмос“ в Ню Мексико и университетът Duke в Северна Каролина.

  „Смятам, че данните показват как една единствена мутация позволява на вируса да се дели по-добре и да отделя по-високи нива заразни частици. Няма данни дали пациенти страдат повече от новия вирус. Проучването сочи единствено, че вирусът се дели по-добре и е по-заразен. Все още сме в стадий, в който се опитваме да потвърдим откритията“, разказва пред Американска медицинска асоциация Антъни Фоси – директор на Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ, който не е част от екипа на университета в Шефийлд.

  Настоящият вариант на вируса носи означението D614G. Той прави малка, но съществено важна промяна в протеина, който отделя от повърхността на си, с който навлиза в човешките клетки.

  Вирусологът Нейтън Грубауг от факултета по публично здраве в университета „Йейл“ заяви, че резултатите не променят нищо за обществото.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  преди 25 минути
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват