събота, 26 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1678 прочитания

  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества

  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват
  07 август 2020, 11:23 a+ a- a

  По-голямата част от доказателствата за асимптоматично разпространение на новия коронавирус се основават на наблюдения (човек, който няма симптоми, но заразява околните) или елиминация (хора, които се разболяват, но не могат да бъдат свързани с никой, който има симптоми). 

  Ново проучване в Южна Корея, публикувано в JAMA Internal Medicine, предлага по-категорични доказателства, че хората без симптоми носят толкова вирусен товар в носовете, гърлата и дробовете си, колкото и хората със симптоми. Освен това те носят вируса почти еднакъв период от време.

  „Със сигурност данните [в това изследване] са важни и потвърждават нашите отдавнашни подозрения – че асимптоматичните случаи могат да разпространяват инфекцията“, казва д-р Бенджамин Кроулинг, епидемиолог в Университета Хонконг, който не е обвързан с изследването. 

  Новото изследване е първото, което прави разлика между пресимптоматични пациенти (такива, които в крайна сметка развиват някакви симптоми) и асимптоматични – при които инфекцията преминава изцяло без никакви симптоми. 

  Според експерти, които са се запознали с данните, асимптоматичните пациенти разпространяват вируса без да знаят, отбелязва New York Times.

  По отношение на това какво количество от вируса носят в себе си те изглеждат по същия начин, по който и пациентите, които проявяват симптоми, казва Марта Гаглиа, вирусолог в Университета Tufts, Масачузетс, която не е час от изследването. Според нея няма причина да се смята, че тези хора биха предавали вируса по различен начин.

  Според д-р Кроулинг асиптоматичните носители на вируса са по-малко ефективни в неговото разпространение, тъй като не кихат и не кашлят. От друга страна д-р Гаглиа обяснява, че хората със симптоми си остават у дома, а инфектираните без симптоми продължават обичайното си ежедневие, като по този начин могат да заразят околните.

  Южнокорейският екип от учени е анализирал проби, взети меду 6 и 26 март от 193 пациенти със симптоми и 110 без. От първоначално безсимптомните 89 са останали видимо здрави и не са развили никакви симптоми на заболяване по време на цялото проучване. Това е около 30% от общия брой. 21 са развили симптоми на по-късен етап. Участниците са предимно млади хора на средна възраст 25 години.

  Данните показват, че около 30% от инфектираните не развиват никакви симптоми, което кореспондира с открития от други подобни изследвания. Според д-р Антъни Фоси, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ, този процент е 40%. 

  Участниците в корейското проучване са били изолирани след като е установено, че са носители на вируса като за тях са се грижили лекари и медицински сестри, които са проследили техните симптоми, температура и са взимали проби от храчки, които показват наличие на вирус в дробовете, както и от гърлата и носовете им.

  И двете групи инфектирани са имали сходни количества вирус в пробите през почти цялата продължителност на заболяването. Асимптоматичните са били „свободни от вируса“ малко по-рано от другите пациенти – около 17 ден. Тези със симптоми се освобождават от вируса в тялото си между 19 и 20 ден. И двата периода са значително по-дълги от препоръчителната изолация, наложена в повечето държави по света, отбелязва д-р Гаглиа.

  Няколко изследвания загатват, че инфектираните хора отделят жив вирус в околната среда около седмица, въпреки че различни тестове могат да засекат вирусни частици в телата им за много по-дълъг период от време.

  Д-р Джейсън Киндрачук, вирусолог в Университета Манитоба, който не е част от проучването, обяснява, че много други вируси се разпространяват от хора, които не проявяват симптоми, но обикновено това се случва в пренебрежително малък мащаб. Все още не е ясно дали новият коронавирус е различен в това отношение – да се разпространява масово от асимптоматични случаи, или изглежда толкова масово заради мащаба на пандемията. Проучвания, които да отговорят на този въпрос се провеждат в момента.

  „Има толкова много малки нюанси на този вирус, които установяваме всеки ден“, казва още д-р Киндрачук.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги
  Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
  преди 16 часа
  Tesla съди администрацията на Тръмп
  Производителят иска да премахне забраната за внос на хардуер за автомобилите им
  преди 18 часа
  Борисов: Няма да се правят КПП-та, няма да се затварят градове
  Тенденцията в страната ни е за намаляване на новозаразените за разлика от Европа, където увеличението е 22% за последните 2 седмици
  преди 18 часа
  КНСБ поиска по 15% ДДС и данък върху доходите
  Синдикатите предлагат и въвеждане на еднократен данък богатство за 2020 г.
  преди 20 часа
  Близо 40% от мениджърите на места за настаняване планират увеличаване на персонала
  Близо 35% от управителите отчитат увеличение на приходите през август, показват данни на НСИ