четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1056 прочитания

  COVID-19 е свързан с увреждане на сърцето

  Проучване потвърждава, че заболяването може да засегне дори здрави хора
  18 август 2020, 16:18 a+ a- a

  Три четвърти от възстановилите се от COVID-19 са изпитали симптоми на увреждане на сърдечната система месеци след инфекция с новия коронавирус. Това сочи проучване, публикувано в списание JAMA Cardiology, в което са участвали 100 пациенти от Германия на възраст между 45 и 53 години, които са се възстановили от COVID-19. Една трета от участниците е трябвало да бъдат приети в болница с усложнения, а другите две трети са се възстановили след домашно лечение. По време на ядрено-магнитен резонанс два месеца след възстановяване близо три четвърти от всички участници са били диагностицирани със сърдечни усложнения, сред които възпаления на сърдечния мускул и миокардит. Много пациенти имат и разпознаваеми нива на протеин в кръвта, наречен тропонин. Той е белег за сърдечно увреждане като това след сърдечен удар.

  Все още не е известно как тези усложнения се отразяват на здравословното състояние на пациентите в дългосрочен план. Сърдечните усложнения, наблюдавани след COVID-19, се наблюдават и при други респираторни заболявания като инфлуенца. В повечето случаи те са временни и след време тялото се възстановява само.

  Въпреки това поради честото срещане на проблема при заболелите с COVID-19 ръководителите на проучването призоваха към по-голямо изследване на проблема, тъй като увреждането може да доведе до спиране на сърцето. Това е състояние, застрашаващо живота, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да снабди цялото тяло.

  Проучването бе публикувано от д-р Валентина Пунтман от университетската болница във Франкфурт.

  „Докато все още нямаме доказателства за дълготрайни последици като спиране на сърдечната дейност, смятаме, че след няколко години тази възможност ще е голяма и трудна за овладяване“, споделя Пунтман.

  COVID-19 бе свързан и с увреждане на други органи в човешкото тяло, сред които и мозъка. Въпреки това тези усложнения бяха наблюдавани при пациенти, приети в болница за лечение. Новото проучване се отличава с това, че от всички 100 пациенти 67 не са били приети в болница, но са развили сърдечни инфекции.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Банките у нас отчитат спад от 43% на печалбата си през първите 8 месеца на 2020
  През август депозитите в банковата система достигат 100 млрд. лв.
  преди 3 часа
  Google ще плати 1 млрд. долара на издатели за новини
  Медии отдавна се борят с търсачката за компенсация за използване на съдържанието им
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Получени са 12 заявления за държавна помощ за чартърни полети
  От Министерството на туризма очакват мярката €35 на седалка да подпомогне зимния сезон
  преди 5 часа
  Програма ще помага на български компании при навлизането им на международните пазари
  Програмата ще предостави серия от лекции с теоретична и практическа част за 15 български компании, за да разви експортния им потенциал
  преди 6 часа
  ЕК откри наказателна процедура срещу Великобритания
  Причината е британски законопроект, който нарушава постигнатото споразумение за Brexit