Това твърдят експерти от Международната комисия по микробиологични спецификации за храни
Екип от експерти по замърсяването на храните твърди, че е малко вероятно храна да е източник на пренос на Covid-19. Международната комисия по микробиологични спецификации за храни (ICMSF) е разгледала данни, свързани с твърденията че коронавирусът може да се пренася върху храни или опаковките им, но е открила много малко доказателства в тази насока, отбелязва CNN.
Откритията им отразяват по-ранните съобщения от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), че няма реален риск от заразяване с вируса, причиняващ Covid-19, от опаковки на храни или храни.
„Към днешна дата не е имало доказателства, че храните, опаковките на храни или боравенето с тях са източник или значим път за предаване на SARS-CoV-2, водещ до Covid-19“, се казва в изявление на организацията. „Няма храни, които да се считат за рискови или да налагат разглеждане като вектор за SARS-CoV-2.“
Въпреки че е възможно човек да изяде нещо замърсено с вируса и да се зарази по този начин, това никога не се е случвало, заявиха от ICMSF.
Все пак е разумно да се набляга на добрите практики за хигиена на храните, казват още от организацията.