петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2331 прочитания

    AstraZeneca прекратява временно клиничното изпитание за ваксината си срещу Covid-19

    От компанията искат да разследват сериозен страничен ефект, появил се при един от пациентите
    09 септември 2020, 09:06 a+ a- a

    Фармацевтичната компания AstraZeneca спря глобалните изпитания на своята ваксина срещу Covid-19 във вторник (8 септември) поради сериозна и неочаквана нежелана реакция при един от участниците, съобщиха от компанията.

    Спирането на процеса ще позволи на британско-шведската компания да извърши преглед на безопасността. Не е ясно колко дълго ще продължи прекратяването на клиничното изпитание, уточнява New York Times.

    В изявление компанията описва спирането като „рутинно действие, което трябва да се случи винаги, когато има потенциално необяснима болест в едно от изпитванията, докато то се разследва, което гарантира поддържане целостта на изпитанията“.

    В големи опити като тези, които AstraZeneca провежда, участниците понякога се разболяват случайно, но такива заболявания „трябва да бъдат прегледани независимо, за да бъдат внимателно проверени“, уточняват от компанията.

    От компанията заявиха още, че „работим за ускоряване на проверката на единичното събитие, за да сведем до минимум всяко потенциално въздействие върху графика на клиничното изпитване“ и че са „ангажирани с безопасността на нашите участници и най-високите стандарти за поведение в нашите изпитвания“.

    Човек, запознат със случая, поискал анонимнст, казва, че участникът е бил включен в изпитване Фаза 2/3, базирано в Обединеното кралство. Индивидът също така е обяснил, че е установено, че доброволец в проучването във Великобритания има трансверсен миелит, възпалителен синдром, който засяга гръбначния мозък и често е предизвикан от вирусни инфекции. Въпреки това, времето, по което е установена тази диагноза, и дали тя е пряко свързана с ваксината на AstraZeneca е неясно.

    Ваксината на AstraZeneca, известна като AZD1222, разчита на аденовирус при шимпанзетата, който е модифициран да носи гени на коронавирус и да ги доставя в човешките клетки. Въпреки че обикновено се смята, че аденовирусът е безвреден, компонентите на коронавируса във ваксината са предназначени да предизвикат защитен имунен отговор, който би се събудил отново, ако действителният коронавирус се опита да зарази ваксинирано лице.

    Аденовирусите обаче понякога могат да предизвикат собствени имунни реакции, които могат да навредят на пациента, без да генерират желаната форма на защита.

    Понастоящем ваксината на AstraZeneca е във фаза 2/3 клинично изпитание в Англия и Индия и във фаза 3 в Бразилия, Южна Африка и над 60 обекта в САЩ. Компанията предвижда Ваксината на AstraZeneca, известна като AZD1222, разчита на аденовирус на шимпанзе, който е модифициран да носи гени на коронавирус и да ги доставя в човешките клетки. Въпреки че обикновено се смята, че аденовирусът е безвреден, компонентите на коронавируса на ваксината са предназначени да предизвикат защитен имунен отговор, който би се събудил отново, ако действителният коронавирус се опита да зарази ваксинирано лице.

    Аденовирусите обаче понякога могат да предизвикат собствени имунни реакции, които могат да навредят на пациента, без да генерират желаната форма на защита.

    Понастоящем ваксината на AstraZeneca е във фаза 2/3 в Англия и Индия и във фаза 3 в Бразилия, Южна Африка и над 60 обекта в САЩ. Компанията предвижда доброволците в САЩ да достигнат 30 000.

    AstraZeneca е една от трите компании, чиито ваксини са в напреднал етап на клинични изпитвания в САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 8 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава