понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  962 прочитания

  AstraZeneca прекратява временно клиничното изпитание за ваксината си срещу Covid-19

  От компанията искат да разследват сериозен страничен ефект, появил се при един от пациентите
  09 септември 2020, 09:06 a+ a- a

  Фармацевтичната компания AstraZeneca спря глобалните изпитания на своята ваксина срещу Covid-19 във вторник (8 септември) поради сериозна и неочаквана нежелана реакция при един от участниците, съобщиха от компанията.

  Спирането на процеса ще позволи на британско-шведската компания да извърши преглед на безопасността. Не е ясно колко дълго ще продължи прекратяването на клиничното изпитание, уточнява New York Times.

  В изявление компанията описва спирането като „рутинно действие, което трябва да се случи винаги, когато има потенциално необяснима болест в едно от изпитванията, докато то се разследва, което гарантира поддържане целостта на изпитанията“.

  В големи опити като тези, които AstraZeneca провежда, участниците понякога се разболяват случайно, но такива заболявания „трябва да бъдат прегледани независимо, за да бъдат внимателно проверени“, уточняват от компанията.

  От компанията заявиха още, че „работим за ускоряване на проверката на единичното събитие, за да сведем до минимум всяко потенциално въздействие върху графика на клиничното изпитване“ и че са „ангажирани с безопасността на нашите участници и най-високите стандарти за поведение в нашите изпитвания“.

  Човек, запознат със случая, поискал анонимнст, казва, че участникът е бил включен в изпитване Фаза 2/3, базирано в Обединеното кралство. Индивидът също така е обяснил, че е установено, че доброволец в проучването във Великобритания има трансверсен миелит, възпалителен синдром, който засяга гръбначния мозък и често е предизвикан от вирусни инфекции. Въпреки това, времето, по което е установена тази диагноза, и дали тя е пряко свързана с ваксината на AstraZeneca е неясно.

  Ваксината на AstraZeneca, известна като AZD1222, разчита на аденовирус при шимпанзетата, който е модифициран да носи гени на коронавирус и да ги доставя в човешките клетки. Въпреки че обикновено се смята, че аденовирусът е безвреден, компонентите на коронавируса във ваксината са предназначени да предизвикат защитен имунен отговор, който би се събудил отново, ако действителният коронавирус се опита да зарази ваксинирано лице.

  Аденовирусите обаче понякога могат да предизвикат собствени имунни реакции, които могат да навредят на пациента, без да генерират желаната форма на защита.

  Понастоящем ваксината на AstraZeneca е във фаза 2/3 клинично изпитание в Англия и Индия и във фаза 3 в Бразилия, Южна Африка и над 60 обекта в САЩ. Компанията предвижда Ваксината на AstraZeneca, известна като AZD1222, разчита на аденовирус на шимпанзе, който е модифициран да носи гени на коронавирус и да ги доставя в човешките клетки. Въпреки че обикновено се смята, че аденовирусът е безвреден, компонентите на коронавируса на ваксината са предназначени да предизвикат защитен имунен отговор, който би се събудил отново, ако действителният коронавирус се опита да зарази ваксинирано лице.

  Аденовирусите обаче понякога могат да предизвикат собствени имунни реакции, които могат да навредят на пациента, без да генерират желаната форма на защита.

  Понастоящем ваксината на AstraZeneca е във фаза 2/3 в Англия и Индия и във фаза 3 в Бразилия, Южна Африка и над 60 обекта в САЩ. Компанията предвижда доброволците в САЩ да достигнат 30 000.

  AstraZeneca е една от трите компании, чиито ваксини са в напреднал етап на клинични изпитвания в САЩ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Италия затвори кина, басейни и спортни зали
  Много европейски страни налагат нови мерки в опит да овладеят втората вълна
  преди 26 минути
  Директорът на столичната РЗИ подаде оставка
  Министърът на здравеопазването я е приел
  преди 1 час
  Remdesivir получи официално одобрение за ползване в САЩ
  Това е първото лекарство, одобрено за лечение на Covid-19 в страната
  преди 2 часа
  Турската лира поевтиня до рекорден минимум
  От началото на годината тя загуби над 25% от стойността си
  преди 2 часа
  22 проекта за инвестиции за 716.2 млн. лв. са сертифицирани от началото на 2020
  Те имат потенциал да разкрият 3 252 нови работни места
  преди 2 часа
  Директорите на училища ще могат да предлагат обучение от разстояние
  Преминаването на начален курс в дистанционна форма на обучение е крайна мярка, уточняват от МОН