петък, 18 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  451 прочитания

  AstraZeneca потвърди, че е прекъсвала клиничните изпитание и през юли

  От компанията отрекоха прекъсването да се дължи на трансверсен миелит
  10 септември 2020, 13:30 a+ a- a

  AstraZeneca отрече съобщенията, според които нейното клинично проучване за ваксина срещу Covid-19 е спряно поради случай на трансверсен миелит - рядко възпалително състояние на гръбначния мозък.

  „Съобщенията, в които се твърди, че се основават на коментари, направени по-рано днес от нашия главен изпълнителен директор, в които се посочва, че сме потвърдили, че участник в нашето клинично изпитване е страдал от трансверсен миелит, са неточни. Той заяви, че няма окончателна диагноза и че няма да има такава, докато не бъдат проведени повече тестове“, обяснява говорител на фармацевтичния гигант в изявление по имейл до CNN.

  „Тези тестове ще бъдат предоставени на независима комисия по безопасност, която ще прегледа случая и ще установи окончателна диагноза“, добавя говорителят.

  AstraZeneca заяви във вторник (8 септември), че е преустановила клиничните изпитания на ваксината в световен мащаб поради неразкрито събитие, но не разясни какво точно. New York Times цитира анонимен източник, според който доброволец е имал трансверсен миелит.

  В сряда (9 септември) STAT News съобщи, че главният изпълнителен директор на компанията Паскал Сорио е казал по време на разговор с инвеститорите, че процесът е спрян, тъй като жена, доброволно участваща в процеса, е имала симптоми, съответстващи на трансверсен миелит.

  Говорителят на AstraZeneca потвърди пред CNN, че подобен инцидент е имало по-рано през лятото.

  „Можем също така да потвърдим, че през юли имаше кратка пауза на клиничните изпитания, докато се проведе преглед на безопасността, след като за един доброволец беше потвърдено, че има недиагностициран случай на множествена склероза, за който независима комисия заключи, че не е свързан с ваксината“, е казал говорителят на фармацевтичната компания.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Евродепутати искат взаимно признаване на резултати от Covid-19 тестовете в страните членки
  Трябва да се установи общ период за карантина, да има едно и също определение за положителен случай на COVID-19, за случай на смърт поради COVID-19 и за възстановяване след заразяване
  преди 4 часа
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Предлагат мярката 80/20 за туризма да бъде удължена до 1 май 2021
  Голям е отливът на чужди туристи, при българите разликата е малка, отбеляза министърът на туризма Марияна Николова