вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1608 прочитания

    Ваксината на Moderna с добри резултати при възрастни хора

    Тя успява да предизвика при тях имунен отговор много подобен на този при по-младото население
    30 септември 2020, 09:46 a+ a- a

    Резултати от ранно проучване за безопасност на кандидата за ваксина срещу коронавирус на Moderna Inc при възрастни кандидати показват, че тя успява да предизвика производство на неутрализиращи вируса антитела на нива, подобни на тези, наблюдавани при по-млади хора, със странични ефекти приблизително наравно с предизвиканите от високите дози противогрипни ваксини. Това съобщиха изследователите, цитирани от „Ройтерс“.

    Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine, предлага по-пълна картина на безопасността на ваксината при възрастни хора, група с повишен риск от тежки усложнения от COVID-19.

    Констатациите са успокояващи, тъй като имунитетът има тенденция да отслабва с възрастта, каза в телефонно интервю д-р Евън Андерсън, един от водещите изследователи по проекта от университета Емори в Атланта.

    Проучването е продължение на изпитването за безопасност Фаза 1 на Moderna, проведено за първи път при лица на възраст 18-55 години. То тества две дози от ваксината на Moderna - 25 микрограма и 100 микрограма - при 40 пълнолетни на възраст от 56 до 71 и повече години.

    Като цяло екипът установява, че при възрастни хора, които са получили две инжекции от 100 микрограма с интервал от 28 дни, ваксината предизвиква имунни отговори, приблизително в съответствие с тези, наблюдавани при по-млади хора.

    Moderna вече тества по-високата доза в голямо проучване Фаза 3, последният етап, преди да поиска спешно разрешение или одобрение.

    Нежеланите реакции, които включват главоболие, умора, болки в тялото, тръпки и болка на мястото на инжектиране, се считат главно за леки до умерени. В поне два случая обаче доброволците са имали тежки реакции.

    Един е получил получи треска от трета степен, която е класифицирана като 102,2 градуса по Фаренхайт (39°C) или по-висока, след получаване на по-ниската доза ваксина. Друг е развил умора, толкова силна, че временно е прекратил някои ежедневните дейности, обясни Андерсън. Обикновено нежеланите реакции се появяват скоро след приемане на ваксината и преминават бързо, каза той.

    „Това е подобно на онова, което много възрастни хора ще изпитат с високите дози грипна ваксина“, каза Андерсън. „Може да се почувстват отпаднали или да имат температура.“

    Норман Хълм, 65-годишен старши мултимедиен разработчик в Emory, който е взел по-ниската доза от ваксината, заяви, че се чувства задължен да участва в изпитанието, след като е наблюдавал хората на първа линия в Ню Йорк и Вашингтон да се борят с вируса.

    „Наистина нямах никакви странични ефекти“, казва Хълм, който е израснал в района на Ню Йорк. Той обясни, че е наясно, че ваксината на Moderna използва нова технология и че може да има риск от приемането ѝ, но „някой трябваше да го направи“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 7 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд