четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3403 прочитания

    Доказаха, че пътуване във времето е възможно на теория

    01 октомври 2020, 17:00 a+ a- a

    Австралийски учени твърдят, че са успели да докажат, че пътуване във времето е възможно на теория, след като разрешиха логичен парадокс. Физиците от университета в Куинсленд използваха математическо моделиране за изясняване на общата теория на относителността на Айнщаин с теориите за класическа динамика. Несъответствията между тези две теории водят до погрешно разбиране за пътуване във времето. То носи името „Парадокс на дядото“.

    Теорията на Айнщайн разглежда възможността човек да пътува назад във времето с помощта времеви цикъл, за да отнеме живота на дядо си. Въпреки това теорията за класическа динамика твърди, че поредицата от събития след смъртта на прародителя ще доведат до приключването на съществуването на пътуващия във времето. 

    За изчисленията ръководителят на проучването Гермаин Тобар и колегата му д-р Коста използват данни за пандемията с коронавирус с идеята да разберат дали двете теории могат да съществуват едновременно.

    Те създават модел, в който си представят индивид който пътува назад във времето и спира заразата на първия пациент със SARS-CoV-2.

    Теорията на Айнщайн твърди, че пътуване във времето е възможно, но според теорията за класическа динамика човек не може да се намесва в начина, по който се развиват събитията. Това е поради факта, че ако пътуващият във времето спре да съществува то това би елиминирало първоначалната им мотивация да се върнат назад във времето.

    „В примера с първия заразен с коронавирус – пътуващият във времето може да се опита да спре заразата, но вместо това самият той може да се зарази или някой друг може да стане първият пациент. Без значение какво направи пътуващият във времето, случващото се ще се нагоди според промените. Това означава, че пандемията винаги ще се случи, което ще доведе до състоянието, в което пътуващият във времето иска да се върне и да промени миналото. Дори да създадем парадокс, събитията винаги ще се нагодят с цел избягване на несъответствия. Математичните процеси, които открихме, показват как пътуването във времето може да е възможно на теория без да се създаде парадокс“, допълва Тобар.

    Според заключението двете теории могат да съществуват едновременно и пътуването във времето може да е възможно без бъдещето да се промени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк