неделя, 01 ноември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  997 прочитания

  Варна и София въвеждат образователния модел 1:1 в 25 училища

  Всеки учител и ученик ще имат собствено устройство Chromebook
  09 октомври 2020, 10:58 a+ a- a

  Девет варненски и шестнадесет столични училища ще започнат обучение по модела 1:1 („Едно към едно“). Очаква се до края на годината учениците, които ще учат по този начин, да достигнат 3000 в цялата страна. Това ще стане с подкрепата на Столична Община и Община Варна, които решиха да подкрепят преминаването на училищата към този образователен модел в общо 45 паралелки, след като се убедиха в успешното му прилагане в други градове.

  Иновативният образователен модел има редица предимства, повишава интереса на учениците към уроците, желанието им да създават съдържание и подобрява учебния процес в класната стая. При него учениците и учителите разполагат със свои преносими устройства Chromebook, както и персонални акаунти в облачната платформа на Google - G Suite, която е безплатна за училищата. По този начин се гарантира сигурен и постоянен достъп до учебните материали и съвместните проекти навсякъде и по всяко време. Това дава и гъвкавост на модела да бъде прилаган както присъствено в класната стая, така и от разстояние.

  Внедряването на модела в двете общини се осъществява със сътрудничеството на Център за творческо обучение, който е единственият партньор на Google Cloud със специализация „Образование“ на територията на България и в региона. Във Варна се очаква със свой персонален Chromebook да учат над 250 ученици от прогимназиалните и гимназиалните класове. Над 80 учители в морската столица ще се обучават, за да повишат своите дигитални умения. За целта училищата ще бъдат и финансово и организационно подпомогнати от Община Варна. Столична община, от своя страна, стартира пилотен проект за дигитални технологии в шестнадесет училища.

  Целта е да бъдат подготвени училищните екипи в тях, които, в последствие, да помогнат и на учениците да навлязат в новия модел. В рамките на проекта ще бъдат обучени близо 300 учители, а училищата ще се подготвят за внедряване на дигитални технологии и модела 1:1 с устройство за всеки учител и всеки ученик.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Германия обяви цялата територия на България за рисков регион
  От 1 ноември ще има ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани
  преди 1 ден
  ЕС отпуска €220 млн. за трансфер на пациенти с Covid-19
  Обстановката в Европа е много сериозна, трябва да действаме незабавно и в синхрон, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 2 дни
  В Бургас вече има детски научен и енергиен център „ПланeтУм“
  Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града
  преди 2 дни
  Над 18% ръст на френската икономика през 3-то тримесечие
  Френската централна банка очаква нов спад през последната четвърт на годината