вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3883 прочитания

    Първият смъртен случай след реинфекция с Covid-19 е в Нидерландия

    Междувременно в САЩ млад мъж кара коронавирус повторно „много по-тежко“ от първия път
    13 октомври 2020, 14:39 a+ a- a

    Илюстрация: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

    Възрастна жена в Нидерландия е починала, след като се е заразила с COVID-19 за втори път, съобщиха изследователи. За първи път се съобщава за смърт от реинфекция с коронавирус.

    Пациентът е 89-годишна жена, която се лекува от макроглобулинемия на Валденстрьом, рядък вид рак на белите кръвни клетки, за който има поддържаща терапия, но не и лечение. Констатациите са публикувани в Oxford University Press.

    Изследователите казват, че жената е пристигнала в спешното отделение по-рано тази година с треска и тежка кашлица. Тя е дала положителна проба за коронавирус и остава хоспитализирана за 5 дни, след което симптомите ѝ отшумяват напълно, с изключение на постоянната умора.

    Почти 2 месеца по-късно, само два дни след започване на нов кръг химиотерапия, тя развива треска, кашлица и недостиг на въздух. Когато е приета в болница, сатурацията ѝ е 90% с честота на дишане 40 вдишвания в минута. Тя отново е с положителна проба за коронавирус, а тестовете за антитела са отрицателни на 4 и 6 ден.

    На осмия ден състоянието на пациента се влошава. Тя умира две седмици по-късно, съобщават изследователите. Екипът има достъп до проби от двете инфекции и потвърждава, че генетичният състав на всеки вирус е различен до степен, която не може да бъде обяснена чрез еволюция в тялото. Това подкрепя констатацията, че жената страда от реинфекция с коронавирус.

    Към днешна дата изследователите са потвърдили само 23 случая на реинфекция, но във всички предишни случаи пациентът се е възстановил.

    Изследванията на реинфекциите са ограничени поради обема на работата. Хората със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, могат да продължат да дават положителни резултати на тестове в продължение на няколко месеца, без да се разболяват или да са заразни. В резултат на това изследователите се нуждаят от проби от двете инфекции, за да потвърдят дали генетичният състав на вируса е различен.

    Междувременно в САЩ съобщиха за първия потвърден случай на реинфекция в страната. Става дума за 25-годишен мъж, който няма имунни заболявания или история на хронични заболявания, от Невада. Проучването е публикувано в The Lancet.

    На 25 март младежът се оплаква от симптоми, съответстващи на вирусна инфекция: възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария. На 18 април той дава положителен резултат за Covid-19 за първи път. До 27 април първоначалните симптоми се изчистват напълно, пациентът се чувства добре и има 2 отрицателни теста за коронавирус от 9 и 26 май. На 28 май той отново се оплаква от висока температура, главоболие, виене на свят, кашлица, повдигане и диария. На 5 юни, 48 дни след първият положителен тест, той отново дава положителна проба за Covid-19. Симптомите на втората инфекция са „по-тежки“ от тези при първото разболяване. Налага се да влезе в болница, като по-късно е изписан и се възстановява напълно.

    Според учените става дума за две различни заболявания от коронавируст, тъй като генетичният код на вируса от първата и втората инфекция показва „значителни разлики“.

    „Тези открития предполагат, че пациентът е бил заразен от SARS-CoV-2 на два отделни случая от генетично различен вирус. По този начин предходно излагане на SARS-CoV-2 може да не гарантира пълен имунитет във всички случаи “, казват авторите на изследването.

    „Всички лица, независимо дали преди това са били диагностицирани с COVID-19 или не, трябва да вземат еднакви предпазни мерки, за да избегнат инфекция със SARS-CoV-2“, добавят те.

    За да се предпазите, СЗО препоръчва да поддържате физическо разстояние от поне 1 метър от другите, да носите маска, да избягвате тълпите, да поддържате стаите добре проветрени и да почиствате ръцете си старателно и често.

    Предполагаше се, че при повторно заболяване с коронавирус, боледуването ще бъде по-леко от първото, въпреки че остава неясно защо пациентът от Невада се е разболял по-тежко за втори път, отбелязва CNBC.

    Докладите за вторични коронавирусни инфекции от Хонконг, Нидерландия и Белгия твърдят, че не са по-сериозни от първите. Един в Еквадор обаче повтаря случая в САЩ като по-тежък, въпреки че не се е наложило болнично лечение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС