четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1181 прочитания

  Астрономи наблюдаваха как черна дупка погълна звезда

  Това е най-близкото подобно събитие, наблюдавано до момента
  14 октомври 2020, 16:50 a+ a- a

  Изследователи наблюдаваха рядко явление на светлинни сигнали от звезда, погълната от черна дупка. Събитието бе видимо през телескопи от цял свят и представляваше ярка вълна от енергия. Това е най-близкото подобно събитие, наблюдавано до момента. Звездата бе на 215 млн. светлинни години от Земята. Подобни явления се наблюдават, когато звезда се доближи прекалено близо до черна дупка и бива погълната от гравитацията ѝ.

  При поглъщането звездата бива разкъсана на малки парчета, част от които попадат в черната дупка. В този момент се отделя енергия, която се разпространява във Вселената. Тя е толкова силна, че може да бъде забелязана от астрономи на огромни разстояния.

  „Идеята за черна дупка да погълне звезда звучи като научна фантастика, но точно това се случва при едно събитие на приливи и отливи. Успяхме да изследваме в детайли какво се случва със звезда, изядена от подобно чудовище“, разказва водещият автор на проучването, член на Кралското астрономическо общество във Великобритания и преподавател в университета в Бирмингам д-р Мат Никол.

  Наблюдението на подобно събитие е трудно, тъй като прах и отломки нарушават видимостта. Това прави изследването на тези редки събития изключително трудно.

  Астрономи успяха да наблюдават събитието, наречено AT2019qiz, в големи детайли, защото то бе засечено малко след разкъсването на звездата. За пръв път бяха наблюдавани ултравиолетовите, оптичните, радио- и рентгенови лъчи, отделени от реакцията и съзерцаването на връзката между материалите от звездата и силното изригване по време на поглъщането.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 58 минути
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 1 час
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата
  преди 4 часа
  Германия навлиза в едномесечна частична карантина
  Канцлерът Меркел обеща още финансова подкрепа за бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки