петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  829 прочитания

  Клиничното проучване на ваксината на AstraZeneca продължава

  Проучванията в Бразилия и Великобритания са възстановени, очаква се скоро това да се случи и в САЩ
  22 октомври 2020, 16:01 a+ a- a

  Проучванията на ваксината срещу Covid-19, разработвана от AstraZeneca и Оксфордския университет, ще продължат след проверка на смъртта на доброволец в Бразилия. Бразилският здравен орган не даде подробности за смъртта, позовавайки се на протоколи за поверителност. Оксфордският университет заяви, че „внимателната оценка“ не разкрива опасения за безопасността.

  Според BBC починалият доброволец не е получил ваксината. Само около половината доброволци в проучването получават действителната ваксина срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет. На втората група се дава съществуваща лицензирана ваксина срещу менингит. Нито участниците, нито техните семейства знаят коя ваксина им се поставя. Това дава възможност на изследователите да сравняват резултатите на двете групи, за да установят дали ваксината е ефективна.

  От AstraZeneca заявиха, че не могат да коментират отделни случаи, но „можем да потвърдим, че са спазени всички необходими процеси за проверка“. „Всички значими медицински събития се оценяват внимателно от разследващите проучването, независим комитет за наблюдение на безопасността и регулаторните органи“, се казва още в него. „Тези оценки не доведоха до никакви опасения относно продължаването на текущото проучване.“

  Има големи надежди, че ваксината Oxford/AstraZeneca може да бъде една от първите, които ще бъде пусната на пазара. Проведено е успешно тестване фаза 1 и 2, докато тестване фаза 3 се провежда върху участници в няколко страни, включително Великобритания, Бразилия и Индия.

  Изпитванията на ваксината Оксфорд бяха прекъснати миналия месец след докладван страничен ефект при пациент във Великобритания, но бяха подновени дни по-късно (на 12 септември), когато беше счетено за безопасно да продължи.

  Изпитванията от фаза 3 в САЩ остават на изчакване, докато регулаторът там прави своя оценка. Високопоставен служител, цитиран от Bloomberg, който заяви, че очаква клиничните изпитания в САЩ да се рестартират по-късно през седмицата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 1 час
  преди 2 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193
  преди 16 часа
  ЕК предложи мерки за защита на изборите от чуждо вмешателство и борба с дезинформацията
  Брюксел се заема със собствеността върху медиите, политическата реклама и финансирането на политическите партии
  преди 17 часа
  ЕК дава България на съд заради качеството на въздуха
  Според Блюксел страната не предприема мерки, за да се справи със систематичното превишаване на нормите за фини прахови частици