петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  548 прочитания

  МОН финансира Chromebook за българското образование

  От министерството разпознаха лаптопите като важна стъпка за дигитализиране на българските ученици
  27 октомври 2020, 13:20 a+ a- a

  Най-популярното персонално устройство за образование в Скандинавските държави, САЩ, Австралия, Нидерландия, Белгия и Испания - Chromebook беше разпознато от Министерството на образованието и науката (МОН) като важна стъпка в дигитализиране на българските училища.

  В последните седмици МОН осигури електронни профили, интегрирани с безплатната облачна платформа на Google G Suite за образованието, а с осигуряването на над 14 млн. лв. за преносими компютри за учители и ученици се дава възможност за продължаване на трансформацията на училищата.

  С преносимите компютри Chromebook могат да работят всички ученици и учители, независимо от облачната платформа, която използват. Могат лесно да се използват и с профилите edu.mon.bg. Изцяло локализирани са за нуждите на българското образование и са създадени да работят в екстремните условия на средата в училище - водоустойчиви са, а корпусът им издържа на удари, настъпване и изпускане. Защитени са също от вируси и друг зловреден софтуер.

  Освен това Chromebook лаптопите имат 8,5 години гаранция, стартират за до 8 секунди, което спестява ценно време на учениците. Те разполагат също с автоматични ъпдейти за операционната система Chrome OS и издържат до 12 часа или цял учебен ден с едно зареждане на батерията. Тя има минимум шест години цикъл на живот. Благодарение на лиценза за управление от разстояние, устройствата Chromebook могат да се контролират от училището, без значение къде ги използва ученикът. Разполагат с удобен сензорен екран, на който може да се работи и с писалка и така могат да заменят интерактивната дъска.

  „Chromebook лаптопите са създадени специално за образованието и успешно подпомагат училищата при преминаването към електронно образование. Те са предпочитани и от учениците, защото превръщат учебния процес в една по-забавна и интерактивна дейност, стимулират креативността им и им дават достъп до огромно разнообразие от приложения и съдържание. Ако си мислите, че на вашите ученици им е скучно да учат, е най-добре да видите с какъв интерес участват в учебния процес деца, използващи такива устройства“ - посочват от „Център за творческо обучение“. Организацията е официалният партньор на Google за образованието в България и единственият, който предоставя директно Chromebook устройства с лицензи за управление.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 1 час
  преди 2 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193
  преди 16 часа
  ЕК предложи мерки за защита на изборите от чуждо вмешателство и борба с дезинформацията
  Брюксел се заема със собствеността върху медиите, политическата реклама и финансирането на политическите партии
  преди 17 часа
  ЕК дава България на съд заради качеството на въздуха
  Според Блюксел страната не предприема мерки, за да се справи със систематичното превишаване на нормите за фини прахови частици