сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1500 прочитания

  Американец се зарази едновременно с Covid-19 и грип

  Това е първият регистриран случай на „коинфекция“
  30 октомври 2020, 12:24 a+ a- a

  Жител на щата Калифорния е първият установен случай на пациент, заразен едновременно с Covid-19 и грип, съобщи New York Times. Заради поверителност на информацията не се съобщават конкретни подробности за пациента освен, че е човек на възраст между 20 и 65 години, който работи в системата на здравеопазването и няма други придружаващи заболявания.

  Не е ясно дали това е първият случай на човек, заразен едновременно с двете болести, но едва ли ще е последният, тъй като грипният сезон тепърва настъпва. Здравните власти предупредиха, че нацията може да се окаже изправена пред нещо, което някои наричат „близдемия“*.

  Случаят е установен в окръг Солано, където е установен и първият случай на местно разпространение на Covid-19 в САЩ през февруари. Това означава, че човекът е инфектиран без да е известно да е имал контакт със заразен или болен от коронавирус човек и не е пътувал в чужбина.

  В средата на октомври д-р Бела Матияс, която е представител на окръжните здравни власти, издава заповед, според която всички в областта, които проявяват грипоподобни симптоми, трябва да бъдат тествани и за двете заболявания.

  „Същите хора, които са рискови за лош изход от ковид, са рискови и за лош изход при боледуване от грип“, казва тя. „Боледуването от тези болести по едно и също време или непосредствено една след друга увеличава много вероятността от много тежък изход“, казва още тя.

  Случаят на пациента с грип и коронавирус не е просто първата „коинфекция“ в окръга, но и първият документиран случай на грип за този сезон. 

  „Смисълът на всичко това е да напомним на обществото, че грипът вече е тук и хората наистина трябва да се ваксинират възможно най-скоро, особено тези над 65 години или с хронични заболявания“, обяснява д-р Матияс.

  Пациентът се е инфектирал при контакт с приятели и семейство, не по време на работа, казва д-р Матияс. Симптомите са започнали миналата седмица, положителният тест е дошъл през уикенда, а сега човекът се възстановява в изолация. 

  „В нашия окръг през последните четири месеца над 95% от случаите, в които можем да идентифицираме източник, са били изложени [на вируса], когато не са се пазили по време на семейни и социални събирания“, каза д-р Матияс. „Хората погрешно приемат, че семейството и приятелите са безопасни и затова не спазват социално дистанциране с тях, но там се случва по-голямата част от разпространението“, казва още тя.

  *от анг. Twindemic (twins+pandemic) - близнаци+пандемия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  преди 51 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 60 минути
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19