четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3612 прочитания

    Ваксината на Pfizer с 90% ефективност срещу Covid-19

    Това показва предварителен анализ преди края на клиничното проучване
    09 ноември 2020, 14:28 a+ a- a

    Производителят на лекарства Pfizer съобщи, че ранният анализ на клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус предполага, че тя е силно ефективна за предотвратяване на Covid-19, съобщи The New York Times. 

    Pfizer, която разработи ваксината с германския производител на лекарства BioNTech, публикува само оскъдни подробности от клиничното си проучване въз основа на първия официален преглед на данните от външна експертна група.

    Компанията заяви, че анализът е установил, че ваксината е повече от 90% ефективна за предотвратяване на заболяването сред доброволци, които нямат данни за предишна коронавирус инфекция. Ако резултатите са устойчиви, това ниво на защита би поставило препарата на ниво с високоефективните детски ваксини за болести като морбили. Не са наблюдавани сериозни опасения за безопасността, казаха от компанията.

    Pfizer планира да поиска Администрацията по храните и лекарствата (FDA) спешно разрешение за употреба за ваксината, от която се поставят две дози, по-късно този месец, след като събере данни за безопасност в продължение на препоръчаните 2 месеца. До края на годината тя ще е произвела достатъчно дози за имунизиране на 15 до 20 милиона души, казаха ръководителите на компанията.

    Независими учени предупреждават да не се слага твърде голям акцент върху ранните резултати, преди да бъдат събрани дългосрочни данни за безопасност и ефикасност. И все пак, публикуваните данни правят Pfizer първата компания, която обявява положителни резултати от клинично изпитване на ваксина в късен етап. Това постави компанията на предна позиция в неистовата глобална надпревара, която започна през януари и се разви с рекордна скорост, отбелязва още изданието.

    Ако бъде оторизирана за прилагане, първоначалният брой на дозите от ваксината ще бъде ограничен. Остават и много въпроси, включително колко дълго може да осигури защита. Новината обаче дава надежда, че други ваксини срещу новия коронавирус, които са в процес на разработка, също могат да се окажат ефективни, отбелязва „Ройтерс“.

    Pfizer очаква да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да събере данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването.

    От Pfizer съобщиха, че междинният анализ е проведен, след като 94 участници в проучването са развили Covid-19, след което е проверено колко от тях са получили ваксината и колко плацебо. От компанията не предоставят точни числа, но над 90% ефективност предполага, че не повече от 8 от 94-те души, които са се разболяли от Covid-19, са получили ваксината, която е била приложена два пъти в интервал от три седмици.

    Степента на ефикасност е доста над изискваните от FDA 50% за ваксина срещу коронавирус.

    За да потвърди степента на ефикасност, Pfizer заяви, че ще продължи клиничното проучване, докато сред участниците има 164 случая на Covid-19. Като се има предвид скорошният скок в процента на заразяване в САЩ, този брой може да бъде достигнат в началото на декември, каза Бил Грубер, ученият, отговорен за ваксините в Pfizer.

    Данните все още не са рецензирани или публикувани в медицинско списание. Pfizer заяви, че ще предприеме тези стъпки, след като получи резултати от цялото изпитание.

    Pfizer и BioNTech имат договор с правителството на САЩ за $1,95 милиарда за доставка на 100 милиона дози ваксини, започвайки още година. Те също са постигнали споразумения за доставка с Европейския съюз, Великобритания, Канада и Япония.

    За да спестят време, компаниите започнаха производството на ваксината, преди да разберат дали тя ще бъде ефективна. Сега те очакват да произведат до 50 милиона дози или достатъчно ваксина, за да защитят 25 милиона души тази година. Pfizer заяви, че очаква да произведе до 1,3 милиарда дози от ваксината през 2021 година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк