петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20814 прочитания

    Ново проучване показва, че имунитетът срещу Covid-19 може да трае с години

    Данните проследяват няколко показателя на имунната система
    18 ноември 2020, 09:17 a+ a- a

    Колко дълго може да продължи имунитетът срещу коронавирус? Години, може би дори десетилетия, според ново проучване. До момента това е най-обнадеждаващият отговор на въпроса, който „засенчва“ плановете за широко разпространена ваксинация, отбелязва The New York Times.

    Осем месеца след инфекцията повечето хора, които са се възстановили, все още имат достатъчно имунни клетки, за да отблъснат вируса и да предотвратят заболяване, показват новите данни. Бавният темп на спад в краткосрочен план предполага, за щастие, че тези клетки могат да продължат да съществуват в тялото за много, много дълго време напред.

    Изследването, публикувано онлайн, все още не е рецензирано, нито публикувано в научно списание. Но това е най-изчерпателното и дългосрочно изследване на имунната памет за коронавируса до момента, отбелязва изданието.

    „Това количество памет вероятно ще попречи на по-голямата част от хората да развият тежко заболяване, което да изисква хоспитализация в продължение на много години“, казва Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология в „Ла Джола“, който е един от ръководителите на новото проучване.

    Констатациите вероятно ще донесат облекчение на експерти, притеснени, че имунитетът срещу вируса може да е краткотраен и че може да се наложи многократно прилагане на ваксини, за да се държи пандемията под контрол.

    Изследването кореспондира с друга скорошна констатация: че оцелелите от ТОРС, причинен от друг вид коронавирус, все още носят определени важни имунни клетки 17 години след възстановяването си.

    Констатациите са в съответствие с обнадеждаващи доказателства, получени от други лаборатории. Изследователи от Университета във Вашингтон, водени от имунолога Марион Пепър, са показали, че някои клетки с памет, произведени след инфекция с коронавирус, се задържат в тялото поне три месеца.

    Проучване, публикувано миналата седмица, също установи, че хората, които са се възстановили от Covid-19, имат мощни и защитни имунни клетки убийци, дори когато антитела не се откриват.

    Тези проучвания „като цяло рисуват една и съща картина, която е, че след като преминете през първите няколко критични седмици, останалата част от отговора изглежда доста конвенционална“, каза Дийпта Батачаря, имунолог от Университета в Аризона.

    Акико Ивасаки, имунолог от Йейлския университет, заяви, че не е изненадана, че тялото предизвиква дълготраен отговор, защото „това е, което трябва да се случи“. И все пак тя е обнадежденаот изследването: „Това е вълнуваща новина.“

    Малък брой заразени хора в новото проучване не са имали дълготраен имунитет след възстановяване, може би поради разликите в количествата коронавирус, на които са били изложени. Но ваксините могат да преодолеят тази индивидуална променливост, каза Дженифър Гомерман, имунолог от университета в Торонто. 

    През последните месеци съобщенията за намаляващи нива на антитела създадоха притеснение, че имунитетът срещу коронавируса може да изчезне след няколко месеца, оставяйки хората отново уязвими към вируса. Но много имунолози отбелязват, че е естествено нивата на антителата да падат. Освен това антителата са само един от механизмите на имунната система.

    Въпреки че антителата в кръвта са необходими, за да блокират вируса и да предотвратят втора инфекция - състояние, известно като стерилизиращ имунитет - имунните клетки, които „запомнят“ вируса по-често, са отговорни за предотвратяване на сериозни заболявания.

    „Стерилизиращият имунитет не се случва много често - това не е норма“, обяснява Алесандро Сете, имунолог от Института по имунология в „Ла Джола“ и ръководител на изследването.

    По-често хората се заразяват втори път с определен патоген и имунната система разпознава нашественика и бързо се справя инфекцията. По-специално коронавирусът бавно причинява вреди, което дава на имунната система достатъчно време да започне да работи.

    „Може да се прекрати достатъчно бързо, така че не само да не изпитвате никакви симптоми, но и да не сте заразни“, казва д-р Сет. Той и колегите му изследват 185 мъже и жени на възраст от 19 до 81 години, които са се възстановили от Covid-19. По-голямата част от тях са имали леки симптоми, които не изискват хоспитализация; повечето са предоставили само една кръвна проба, но 38 са предоставили множество проби за много месеци.

    Екипът проследява четири компонента на имунната система: антитела, В клетки, които произвеждат повече антитела според нуждите; и два вида Т клетки, които убиват други заразени клетки. Идеята е да се изгради картина на имунния отговор във времето, като се разгледат съставните му части.

    „Ако погледнете само един, наистина можете да пропуснете пълната картина“, казва д-р Кроти.

    Той и колегите му установяват, че антителата са трайни, с умерен спад в шест до осем месеца след инфекцията, въпреки че има 200-кратна разлика в нивата сред участниците. Т-клетките показват само леко, бавно разпадане в тялото, докато В-клетките нарастват - неочаквана констатация, която изследователите не могат да обяснят съвсем.

    Изследването е първото, което описва имунния отговор на вирус с толкова детайли, казаха експерти. Притесненията относно продължителността на имунитета срещу коронавируса са предизвикани главно от изследванията на вирусите, причиняващи обикновена настинка. Едно често цитирано проучване, водено от Джефри Шаман от Колумбийския университет, предполага, че имунитетът може да избледнее бързо и че реинфекциите могат да се случат в рамките на една година.

    „Това, за което трябва да бъдем много внимателни, е дали реинфекцията ще бъде проблем“, казва д-р Шаман. „И така виждането на доказателства, че имаме този вид постоянен, силен отговор, поне в тези времеви мащаби, е много обнадеждаващо.“ Досега поне, отбеляза той, реинфекциите с коронавирус изглеждат рядкост.

    Колко точно продължава имунитетът е трудно да се каже, тъй като учените все още не знаят какви нива на различни имунни клетки са необходими за защита от вируса. Но проучванията досега предполагат, че дори малък брой антитела или Т и В клетки могат да бъдат достатъчни, за да защитят онези, които са се възстановили.

    До момента участниците в проучването произвеждат тези клетки в големи количества. „Няма признаци, че клетките на паметта изведнъж ще намалеят, което би било нещо необичайно“, каза д-р Ивасаки. „Обикновено има бавен разпад с години.“

    Има някои нововъзникващи доказателства, че повторните инфекции с обикновена настинка коронавируси са резултат от вирусни генетични вариации, отбеляза д-р Батачаря и затова тези опасения може да не са от значение за новия коронавирус. „Не мисля, че е неразумно предположение да се мисли, че тези компоненти на имунната памет ще продължат с години“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство