събота, 05 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  347 прочитания

  Ваксината на Оксфорд предпазва по-възрастните

  Тя има същият ефект в борбата срещу коронаворуса както при млади пациенти
  19 ноември 2020, 13:46 a+ a- a

  Ваксината против коронавирус на университета в Оксфорд, Великобритания успява да изгради силен имунитет при пациенти на възраст между 60 и 70 години. Втората фаза на проучването бе проведена с участието на 560 здрави доброволци. Третата фаза ще установи дали ваксината спира развитието на Covid-19.

  Три други ваксини от Pfizer-BioNTech, „Спутник V“ и Moderna вече постигнаха над 90% успех. Тази на университета в Оксфорд ще бъде произвеждана от AstraZeneca.

  Препятствието пред учените е създаването на ваксина, която подтиква тялото да се бори с вируса без значение от възрастта на пациента. Много ваксини не действат успешно при по-възрастни пациенти с по-слаби имунни системи.

  „Радваме се да видим, че ваксината ни е добре приета от организма на възрастни пациенти и постига същите резултати както при по-млади доброволци. В следващата стъпка от тестовете ще установим дали ваксината предпазва срещу развитие на заболяването“, разказва д-р. Махеши Рамасами от Oxford Vaccine Group.

  Над 99% от участниците в изследването са развили неутрализиращи антитела до две седмици след втората доза от ваксината. Броят T-клетки, които показват как имунната система реагира се е повишил след първата доза от ваксината без значение от възрастта.

  Как работи ваксината на Оксфорд?
  Изследователи са взели гени от шипчестия протеин на повърхността на коронавируса и са ги положили по повърхността на безвреден вирус с идеята да създадат ваксината. Този вирус се инжектира в тялото на пациента. Ваксината прониква в клетки, които започват да възпроизвеждат шипчестия протеин на коронавируса. Това подтиква имунната система да започне производството на антитела и да активира Т-клетки, с които да унищожи заразените клетки. Когато пациентът се сблъска с коронавируса, организмът има изградена памет за антителата и Т-клетките които да възпроизведе, за да се пребори с него.

  Новата ваксина предизвиква и по-малко странични ефекти при възрастни пациенти. Освен това до момента не са установени заплахи за здравето, породени от ваксината наречена ChAdOx1 nCov-2019.

  За направата на ваксината е използвана отслабена модификация на вируса, причиняващ настинки, взета от шимпанзета и преработена, за да не се развива в хора.

  Работата по проекта започна през януари 2020, като университетът бе първи в Европа да започне тестове с хора през април 2020.

  Третата фаза на проучването започна през август 2020 и все още протича. Щом данните бъдат изпратени до регулатори, проверени и потвърдени, ваксината може да влезе в масова употреба по цял свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Димитър Радев: Възможно е изостряне на икономическата криза у нас
  Възможен е ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът
  преди 18 часа
  СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“
  Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
  преди 18 часа
  Първи товарен влак от Истанбул замина за Китай
  Той ще пресече два континента, две морета, 5 страни и ще стигне в Китай след 12 дни
  преди 19 часа
  Върна ли Covid-19 българите от чубжина?
  Колко и защо се върнаха, къде отидоха и ще останат ли - отговорите търси ново проучване
  преди 20 часа
  НАП признава тестовете за COVID-19 за разход на работодателите
  Не само PCR тестовете, но и бързи антиегнни тестове ще бъдат признавани за разход