понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  425 прочитания

  И ваксината на AstraZeneca и Оксфорд с висока ефективност

  Тя се прилага в два различни режима, като единият е 62% ефективен, а другият над 90%
  23 ноември 2020, 12:39 a+ a- a

  Ваксината срещу Covid-19, разработена от Университета в Оксфорд и AstraZeneca Plc, e предотвратила мнозинството от хората в голямо проучване да развият болестта. Ваксината е спряла средно 70% от участниците да се разболеят, показва ранен анализ на данните. Това е под високата летва, зададена от Pfizer Inc. и Moderna Inc., но ефективността се повишава до 90% за един от двата режима на дозиране, като се използва половин доза, последвана от цяла по-късно.

  „Виждаме много предимства в този режим и сега ще започнем дискусии с регулаторите за включване на тази комбинация от дози за по-нататъшно клинично изследване“, каза говорител на фармацевтичната компания, цитиран от Bloomberg.

  Въпреки очевидно по-ниската ефикасност от ваксините на Pfizer и Moderna, които предотвратяват около 95% от случаите, британската ваксина има някои предимства по отношение на разпространението. Докато другите две трябва да се съхраняват замразени, тази на Astra-Oxford може да се съхранява при температура в хладилника, което ще улесни транспортирането и съхранението в световен мащаб, особено в страните с по-ниски и средни доходи. Освен това се предлага на по-ниска цена.

  Констатациите бяха прегледани, след като 131 участници в проучването се заразиха с Covid-19. Сред тези, които са получили ваксината, не е имало тежки случаи на Covid-19 и няма участници в болница.

  Двата режима на дозиране дават различни резултати. По-малко ефективната система от две инжекции, предотвратява 62% от случаите. Анализаторите от Barclays Plc поставиха консенсусни очаквания за това, което ще се счита за успех от страна на AstraZeneca на 70% до 90%, след разговори с инвеститори в Европа и САЩ.

  AstraZeneca заяви, че незабавно ще се подготви за предоставяне на данни на органи по целия свят, които разполагат с рамка за ранно одобрение. Компанията заяви, че ще потърси разрешение за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО) за ускорен път към наличието на ваксини в страните с ниски доходи.

  По-ефективният от двата пробни режима, започвайки с половин доза, може да осигури предимства, според професора от Оксфорд Андрю Полард. „Това означава, че ще имаме много повече дози, които да разпределим, ако този начин на ваксиниране бъде одобрен“, каза той пред BBC Radio. „Тези, които са получили този режим с по-висока защита, има предположение, че той също е успял да намали асимптоматичната инфекция. Ако това е така, означава, че може да успеем да задържим вируса и спрем предаването му между хората.“

  Резултатите се основават на клинични изпитания, проведени във Великобритания и Бразилия. Много по-мащабно проучване в САЩ, което ще бъде ключово за одобрение там, в момента използва режима с две дози. До момента резултатите показват, че е по-малко ефективен. В светлината на различните резултати за режимите на дозиране, изследователите търсят промени в други клинични изпитания и обсъждат това с регулаторите.

  Разработчиците на ваксини няма да знаят колко дълго продължава защитата, осигурена от ваксината, още няколко месеца, тъй като наблюдават нивата на антителата, за да видят дали и за колко време те ще изчезнат. Обединеното кралство и регулаторите на Европейския съюз извършват ускорени прегледи на резултатите както от AstraZeneca, така и от Pfizer, който е подал заявление за разрешение за спешна употреба в САЩ.

  AstraZeneca и Оксфорд са сред най-бързо действащите разработчици на ваксини от ранните етапи на пандемията. След години, прекарани в работа върху ваксина срещу близкоизточния респираторен синдром (БИРС/MERS) на Covid, учените от Оксфорд имаха предимство, което им позволяваше да се движат бързо, за да създадат ваксина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет