петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1112 прочитания

    Една от китайските ваксини със 79% ефективност

    Това твърди производителят ѝ на база междинни резултати от трета фаза клинични изпитания
    30 декември 2020, 10:55 a+ a- a

    Китайска фармацевтична компания заяви в сряда (30 декември), че изпитванията на на късен етап показват, че една от ваксините срещу коронавирус е ефективна, като дава положителни резултати, които могат да проправят пътя за глобалното разпространение на стотици милиони дози китайски ваксини през следващите месеци, съобщи The New York Times.

    Компанията, контролирана от държавата фирма, наречена Sinopharm, заяви, че кандидатът за ваксина, направен от нейното подразделение в Пекинския институт за биологични продукти, е доказал, че има 79% степен на ефикасност при междинни изпитвания от фаза 3. Sinopharm заяви, че е подала заявление до китайските регулатори, за да позволи ваксината да се използва широко.

    Пълна разбивка на резултатите не беше на разположение веднага. Ако бъдат подкрепени, резултатите ще подкрепят твърденията, които китайските служители са направили през последните дни, че ваксините в страната са безопасни и ефективни. Властите организират ваксинирането на 50 милиона души в Китай до средата на февруари, когато се очаква стотици милиони да пътуват за лунната Нова година, според китайски експерт по ваксини.

    Стремежът на Китай да разработи собствена ваксина говори за технологичните и дипломатически амбиции на страната. Ако китайските ваксини се преминат глобален преглед на качеството, те биха подкрепили твърдението на страната като партньор и съперник на САЩ и други развити страни в областта на биомедицинските науки.

    Резултатите от ваксината на Sinopharm показват, че тя е по-малко ефективна от други, одобрени в други страни. И все пак резултатите са доста над прага от 50%, което прави ваксината ефективна в очите на медицинското общество.

    Две други ваксини срещу коронавирус, произведени от Moderna и Pfizer-BioNTech, вече са показали, че имат ефективност от около 95%. Ваксината Pfizer-BioNTech е получила разрешение в повече от 40 държави. Ваксината на Moderna е разрешена в САЩ, докато други страни оценяват резултатите от нейните опити. Русия обяви, че нейната ваксина „Спутник V“ има ефективност от 91% и започна масова кампания за ваксинация.

    Пекин силно се надява ваксините да укрепят връзките с развиващите се страни, считани за жизненоважни за интересите на Китай. Длъжностни лица обиколиха света, обещавайки да предоставят китайски ваксини като „глобално обществено благо“.

    Политическият залог в надпреварата за ваксина е особено висок за управляващата комунистическа партия в Китай, чието авторитарно управление беше критикувано за потулване на информацията и омаловажаване на вируса, когато се появи за първи път в град Ухан в края на миналата година. Успешната ваксина, ако бъде бързо предоставена на света, може да помогне за възстановяването на имиджа на партията в световен мащаб и на нейния лидер Си Дзинпин, отбелязва още изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години