четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3349 прочитания

    Втора китайска ваксина се оказа ефективна

    Sinovac Biotech е продал повече от 300 млн. дози на развиващия се свят, запълвайки празнината, оставена от западните страни
    08 януари 2021, 10:28 a+ a- a

    Бразилските власти заявиха в четвъртък (7 януари), че ваксината срещу коронавирус, направена от китайска компания, е ефективна, увеличавайки шансовете за одобрение за втора китайска ваксина, която може да бъде въведена в голяма част от развиващия се свят, предаде The New York Times.

    Длъжностни лица в щата Сао Пауло, където известен медицински изследователски институт извърши голямо проучване на ваксината, направена от базираната в Пекин Sinovac, заявиха, че ефективността ѝ е 78%. Ваксината е предотвратила развитието на средни и тежки усложнения от вируса при всички участници, казаха служители, определяйки я като високоефективно превантивно средство.

    В очакване на одобрението, ваксината CoronaVac вече е изпратена по целия свят, тъй като страните се подготвят за масови кампании за имунизация. Sinovac е продала повече от 300 милиона дози, най-вече на страни с ниски и средни доходи. Според Китай това представлява около половината от количествата, които производителите на ваксини са били в състояние да произведат през 2020 г.

    Китай е насочил вниманието си към снабдяването на развиващия се свят с ваксина срещу Covid-19, като се стреми да се позиционира като лидер в здравната дипломация след провалите си в ранните дни на пандемията. Страната също така иска да повиши своята репутация в науката, като се превърне в основен играч в глобалния бизнес с ваксини, отбелязва още The New York Times.

    Дори без одобрение от регулатор, Китай предприе агресивна кампания за ваксинация у дома, като целта беше да се ваксинират 50 милиона души до средата на следващия месец. Пекин разработи и задграничен план за разпространение, като накара авиокомпаниите да се запасят с хладилници и сух лед.

    Китай запълва празнотата в по-бедните нации, оставени от западните конкуренти. Съединените щати са съсредоточени основно върху работата в хаоса на разпространението на ваксините у дома. Европейският съюз и други богати държави са закупили много от дозите, доставяни от американските производители на лекарства Pfizer и Moderna.

    За разлика от играчите от САЩ, китайските производители на ваксини трябваше да мислят глобално почти от самото начало. Компаниите трябваше да изнесат клиничните тествания в чужбина, за да тестват ефикасността на ваксините си, тъй като заболяването в голяма степен беше премахнато в Китай.

    През последните месеци китайските компании подписаха споразумения с поне 15 държави и региони, осигуряващи ранен достъп до ваксини. Техните ваксини са въведени в Обединените арабски емирства и Бахрейн, след като са одобрени за спешна употреба.

    Много от техните ранни клиенти са правителствата, които си сътрудничиха в късния етап на трета фаза клинични изпитания. Бразилия разполага с приблизително 10,8 милиона дози от ваксината и възнамерява да започне да я произвежда на местно ниво, а Индонезия и Турция са получили доставки на ваксини от Sinovac. Sinovac заяви, че е в състояние да произведе 600 милиона дози тази година.

    Тези сделки могат да помогнат на производителите на ваксини да се отърсят от опетнената репутация в бранша след поредица скандали за качество и корупция. В продължение на десетилетия китайските производители на ваксини се фокусираха само върху обслужването на вътрешния пазар. Само 5 китайски ваксини са одобрени за износ от Световната здравна организация - една от тях е за хепатит А, направена от Sinovac.

    Резултатите в Бразилия се следят отблизо от регулаторните органи в други страни, които провеждат опити за ваксината на Sinovac, тъй като тя е имала най-голям брой доброволци - 12 476. Турция обяви на 24 декември, че ефективността на ваксината е 91,25%, но твърдението се основава на предварителни резултати от малко клинично изпитване. Учените, които проведоха проучването, обсъдиха резултатите на пресконференция, но не предоставиха данните онлайн в писмена форма.

    На 31 декември китайското правителство заяви, че е одобрило друга ваксина срещу коронавирус, направена от държавната компания Sinopharm. Sinopharm обяви, че нейните изпитвания от фаза 3 показват, че ваксина има степен на ефикасност 79,34%, но не предоставя никакви допълнителни данни от проучванията, което прави невъзможно външните експерти да оценят твърдението.

    Димас Ковас, директор на Института Butanan, който е извършил проучването, отказа да предостави подробни данни за изследването, включително броя на хората, заразили се вируса, разбит по групи от получили плацебо и ваксинирани доброволци.

    В други страни ваксината е тествана върху обикновени хора, но д-р Ковас каза, че бразилското проучване CoronaVac разчита единствено на медицински специалисти, които са изложени на по-висок риск от заразяване с вируса, отколкото общата популация.

    „Ваксината е била подложена на тежък тест“, каза той и добави, че нито един от доброволците не е развил сериозни или умерени симптоми на Covid-19 и не е бил хоспитализиран.

    Служители в Сао Пауло заявиха, че се надяват, че здравната регулаторна агенция на Бразилия ще одобри спешната употреба на ваксината до дни. Ако бъде дадено одобрение, Бразилия може да произвежда по 1 млн. дози дневно, съобщиха държавни служители.

    Подобно на ваксината Sinopharm, CoronaVac се произвежда с традиционна технология, която използва инактивиран вирус, за да провокира имунната система на организма да произвежда антитела. Тези ваксини са склонни да имат по-ниски нива на ефективност, но могат да се съхраняват при хладилни температури, което улеснява транспортирането и съхранението. Такива характеристики са особено важни за развиващите се страни, които може да нямат инфраструктура за поддържане на замразените ваксини, произведени от Pfizer и Moderna. Изпълнителният директор на Sinovac, Юн Уейдонг, нарече инактивираната технология „най-добрата“ за ваксината.

    Още преди пандемията репутацията на Sinovac е добре установена в биотехнологичния свят. През 2003 г. тя е първата компания в света, която разработва експериментална ваксина за друга епидемия от коронавирус - тежък остър респираторен синдром или ТОРС (SARS). Компанията започна тестване върху хора, но трябваше да прекрати по-нататъшни опити, тъй като епидемията приключи. 

    Sinovac започна работа по ваксината Covid-19 скоро след като водещ китайски епидемиолог разкри по националната телевизия в края на януари 2020, че коронавирусът в Ухан се предава между хората. Учените от компанията отмениха ваканциите си за Лунната Нова година и се заеха с операция „Коронавирус“.

    56-годишният Юн започва кариерата си като лекар в местния център за болести и контрол в северния град Тангшан. Той е обезпокоен от епидемията от хепатит А и започва да се чуди как може да направи ваксина, за да овладее болестта. През 1985 г. Юн, тогава 21-годишен, първи изолира вируса на хепатит А, а през 2001 г. основава Sinovac Biotech.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа