петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2663 прочитания

    Проучване на Pfizer предполага, че ваксината им работи и срещу новите щамове

    Ваксината ефективно се справя с „английския щам“ в лабораторни условия
    08 януари 2021, 15:31 a+ a- a

    Изображение: CDC

    Ново изследване предполага, че ваксината срещу Covid-19 на Pfizer може да предпази от мутация, открита в два силно заразни варианта (щама) на коронавируса, избухнали във Великобритания и Южна Африка.

    Тези щамове предизвикват глобално безпокойство, отбелязва AP. И двамата споделят обща мутация, наречена N501Y, малка промяна на едно място на протеина, който покрива вируса. Смята се, че тази промяна е причината те да могат да се разпространяват толкова лесно.

    Повечето от ваксините, които се разпространяват по целия свят, обучават тялото да разпознава този протеин и да се бори с него. Pfizer се обедини с изследователи от Медицинския клон на Университета в Тексас в Галвестън за лабораторни тестове, за да провери дали мутацията е повлияла на способността на ваксината да обучи тялото.

    Те използват кръвни проби от 20 души, получили ваксината, направена от Pfizer и нейния немски партньор BioNTech, по време на голямо проучване. Антителата от тези получатели на ваксина успешно отблъскват вируса в лабораторни условия, според изследването, което вече е публикувано. To все още не е прегледано от експерти, ключова стъпка за медицински изследвания, уточнява AP.

    Но „беше много успокояващо откритието, че поне тази мутация, която е една от онези, за които хората са най-загрижени, изглежда не е проблем“ за ваксината, каза главният научен директор на Pfizer д-р Филип Дормицер.

    Вирусите постоянно претърпяват незначителни промени, тъй като се разпространяват от човек на човек. Учените са използвали тези леки модификации, за да проследят как коронавирусът се е движил по целия свят, откакто е открит за първи път в Китай преди около година.

    Британски учени заявиха, че вариантът, открит в Обединеното кралство, превърнал се в доминиращ тип в някои части на Англия, все още изглежда е податлив на ваксини. Този мутант сега е намерен в САЩ и много други страни.

    Но вариантът, открит за първи път в Южна Африка, има допълнителна мутация, която има притеснява учените. Мутацията се нарича E484K.

    Проучването на Pfizer установи, че ваксината изглежда работи срещу 15 допълнителни възможни вирусни мутации, но E484K не е сред тестваните. Дормицер каза, че е следващият в списъка.

    Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в САЩ, наскоро заяви, че ваксините са предназначени да разпознават множество части от шипчестия протеин, което прави малко вероятно една мутация да бъде достатъчна, за да ги блокира. Но учени по света провеждат изследвания с различни ваксини, за да разберат.

    Дормицер обясни, че ако в крайна сметка вирусът мутира достатъчно, така че ваксината да се нуждае от корекция, така както ваксините срещу грип се коригират през повечето години, промяната на рецептата няма да е трудна за неговата компания и други като нея. Ваксината е направена с парче от генетичния код на вируса, което е лесно за превключване, въпреки че не е ясно какъв вид допълнителни тестове ще поискат регулаторите, за да се направи такава промяна.

    Дормицер каза, че това е само началото на „текущото наблюдение на вирусните промени, за да се види дали някоя от тях може да повлияе върху покритието на ваксините“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове