понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13047 прочитания

  Каква е разликата между ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna?

  12 януари 2021, 16:26 a+ a- a

  Трите основни ваксини против COVID-19 в Европа са на Pfizer-BioNTech, университетът в Оксфорд, Великобритания-Astra-Zeneca и Moderna. И трите изискват инжектирането на две дози за максимална ефективност. Имунитетът се придобива чак седмица след инжектирането на втората доза.

  Въпреки тези прилики трите ваксини имат и много различия. Какви са те?

  Ефективност
  Pfizer-BioNTech твърдят, че ваксината им е ефективна до 95% след инжектирането на две дози. Тази на Moderna е почти 95% ефективна, а тази на Оксфорд и Astra-Zeneca е ефективна между 62% и 90%. Въпреки по-слабия имунитет при ваксината на Astra-Zeneca до момента няма данни за пациенти, постъпили в болница, починали или развили сериозни симптоми поради COVID-19. По данни на европейски и британски регулатори и трите ваксини работят ефективно. В противен случай те не биха били одобрени.

  Цена
  Повечето страни не разкриват колко са заплатили за доза. Великобритания е заплатила 15 паунда за доза от ваксината на Pfizer, 25 паунда за доза от ваксината на Moderna и едва 3 паунда за ваксината на Astra-Zeneca.

  Начин на производство
  Ваксините на Pfizer и Moderna са РНK ваксини. Те са създадени от малки фрагменти от вируса SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19. Щом ваксината попадне в тялото тя предизвиква създаването на протеин на коронавируса. Имунната система на човешкото тяло разпознава реакцията като потенциално опасна за организма и започва производството на имунни и Т-клетки. Така при излагане на истинския вирус, човешкото тяло вече има придобит имунитет и ефективно атакува заразата.

  Ваксината на Astra-Zeneca е по-различна. За създаването ѝ е използвана модификация на вируса, причиняващ настинки при шимпанзета. Той е модифициран, за да не заразява хора. Впоследствие е добавена част от генетичния код на SARS-CoV-2. Щом модифицирания вирус попадне в човешкото тяло, той започва производството на протеин на коронавируса. Имунната система разпознава това както при ваксините на Pfizer и Moderna и започва производството на антитела.

  Съхранение и транспорт
  Ваксината на Pfizer трябва да бъде съхранявана при температура от -70 градуса по Целзий. Тя трябва да бъде транспортирана в специални контейнери със сух лед по време на транспорта ѝ до специални помещения с фризери. Там тя може да прекара до шест месеца. Впоследствие ваксината може да бъде съхранена в обикновен хладилник до пет дни, преди да бъде инжектирана.

  Процесът е сходен за ваксината на Moderna, но температурата ѝ на съхранение е -20 градуса. Това елиминира нуждата от специални фризери и контейнери за транспорт.

  Ваксината на Astra-Zeneca е най-лесна за съхранение и транспорт. Тя се нуждае от 3 до 8 градуса, за да остане ефективна, което е температурата в обикновен хладилник, а не фризер. Това я прави освен по-евтина за съхранение, но и по-лесна за пренос от другите две.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 10 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи