сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1618 прочитания

  Кантарджиев: Нивото на антитела не е критерий за наличие на имунитет

  Има регулаторно разрешение за ваксиниране на 6 души от 1 флакон от ваксината на Pfizer, това увеличава с 20% броят на ваксинираните
  14 януари 2021, 12:05 a+ a- a

  Нивото на антителата не е критерий за ефективност на ваксините, важен е клетъчният имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

  „Засега имаме данни, че той е траен, както по-миналата година се доказа, че имаме клетъчен имунитет срещу инфекции, които сме карали като деца или преди десетки години. Именно това наблюдаваме при грипния вирус – различни възрастови групи боледуват различно. Някои варианти вие младите ги карате по-тежко от нас, които сме ги карали като деца.“

  Проф. Кантарджиев обясни: „Много се спекулира, някои, които не са стигнали до по-задните страници на учебниците по имунология, казват че нивото на антителата е критерий за наличие на имунитет. Такова нещо няма. Напротив при всяко ваксиниране, след всяка ваксина, нивото на антитела спада, но при повторен контакт с антигена, антителата за много кратко време се повишават както и клетките, които са убийци на заразените с вируса клетки.“

  Към момента данните показват, че имунитетът, създаден от ваксините срещу коронавирус трае 7-8 месеца, обясни още той.

  Пред БНТ проф. Кантарджиев съобщи още, че вече и в България има официално регулаторно разрешение от флаконите с ваксината на Pfizer/BioNTech да се поставят ваксини на 6 души, а не на 5, както досега. Не става дума за намаляване на дозата, а за допълнителна доза, налична във флакона, подчерта той. Тази промяна ще увеличи с 20% ваксинираните с тази ваксина у нас.

  По отношение мутацията на коронавируса, която бе установена първо във Великобритания, той обясни, че тя най-вероятно е налице и у нас. Към момента има само косвени доказателства за това, но следващата седмица започва целогеномно секвениране на проби, за да се потвърди със сигурност.

  Директорът на НЦЗПБ също така заяви, че към момента има научни данни, че и двете одобрени у нас ваксини имат защитно действие срещу английската мутация.

  Той също така обясни, че ЕК е поканила руската ваксина да участва в научни консултации за комбинация от две дози – една на AstraZeneca и една „Спутник V“. Основната разлика между двете ваксини е, че тази на AstraZeneca използва маймунски аденовирус за „транспорт“, а руската използва човешки, като в двете дози, вирусите носители са различни.

  За китайската ваксина, разработена от Sinovac, той каза че използва „убит коронавирус“, който предизвиква човешкото тяло да произвежда антитела срещу всички антигени на вируса. Всички останали ваксини са съсредоточени да предизвикат производство на антитела само срещу шипчестия протеин, с който коронавирусът се захваща за човешките клетки.

  Проф. Кантарджиев отчете, че 10 дни след отварянето на ясли, детски градини и връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище няма повишаване на заболяемостта в страната и подчерта, че мерките трябва да се спазват – на всеки 20 минути, проветряване за 1 минута на класната стая.

  Той прогнозира, че при спазване на мерките – носене на маски и неструпване на много хора на едно място, лятото у нас ще има сериозен намаляване на заболяемостта.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 13 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си