четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3311 прочитания

    Колко ефективна е единична доза от всяка от наличните ваксини срещу Covid-19?

    Какво знаем до момента според публикуваните данни?
    15 януари 2021, 15:41 a+ a- a

    Колко ефективна е единична доза от всяка от наличните към момента ваксини срещу Covid-19?Отговорът на този въпрос е по-спешен от всякога, също така е и изненадващо сложен, отбелязва BBC в обширна статия, която отговаря на въпросите достатъчна ли е една доза от ваксината срещу коронаворус и до колко ефективна би била тя. 

    Актуалността на зададените въпроси е особено важна, след като британското правителство реши да отложи втората доза от всички одобрени понастоящем ваксини срещу Covid-19 от 3-4 седмици на 12, а Русия изпробва режим на еднократна доза от нейната ваксина „Спутник V“, наречена "Sputnik-Light".

    Ето какво знаем до този момент:

    Pfizer/BioNTech
    Според данните на Pfizer, публикувани през декември 2020 г., ваксината Pfizer/BioNTech е приблизително 52% ефективна след първата доза. От 36 523 участници в изпитването фаза 3 - последният етап от тестването, при който хората са получили или две пълни дози, с интервал от 21 дни, или плацебо - без данни за съществуваща инфекция, 82 души в групата на плацебо и 39 във ваксината група развиват симптоми на Covid-19.

    Тази ранна защита обаче идва с някои важни предупреждения. Първо, защитата не се задейства поне до ден 12. Дотогава няма разлика между двете групи. На второ място, една доза все още е значително по-малко защитна от две. Две дози са 95% ефективни за предотвратяване на заболяването след една седмица.

    Но има и друга цифра, която циркулира в интернет - предположението, че първата доза е около 90% ефективна. И тук става малко по-сложно. Втората оценка идва от Комитета за ваксини на Обединеното кралство, JCVI, който реши да изчисли ефикасността на ваксината по различен начин. Вместо да използват всички данни за броя на инфекциите, включително от дните, когато първата доза все още не е започнала да действа, те разглеждат само дни 15-21. Използвайки този метод, ефикасността на ваксината скача до 89%, тъй като тя не се разрежда от относително големия брой инфекции, преди ваксината да започне да има ефект. Отнасяйки нещата още по-далеч и гледайки само първите седем дни след втората доза (дни 21-28), тъй като преди това може все още да не е започнала да действа, тогава ефикасността е 92%. Тези изчисления обаче са противоречиви, отбелязва BBC.

    „Хората в момента са много запалени по тази графика в документите на Pfizer в New England Journal of Medicine, която показва, че трябва да има някаква фактическа полза още от ден 14“, казва Дани Алтман, професор по имунология в Imperial College London. „Това е тази, при която кривата за плацебо групата и ваксинираната група се разминават напълно и случаите започват да излитат в плацебо групата. Но очевидно това не е пряко измерване на имунния отговор. Използва се доста груба мярка за това колко хора са били заразени.“ Алтман обяснява, че не би посъветвал никого да се смята за имунизиран 14 дни след първата доза от ваксината. „Графиката е просто начин да се каже „нещо се случва“, казва той.

    Oxford-AstraZeneca
    За ваксината Oxford/AstraZeneca нещата стоят малко по-различно. В статия, публикувана през януари, авторите обясняват, че ваксината предлага защита от 64,1% след поне една стандартна доза. Това се сравнява със 70,4%, ако сте имали две пълни дози, или - странно - 90% при хора, които са имали половин доза, последвана от една пълна доза.

    Междувременно въз основа на тези непубликувани данни, Комитетът по ваксините е изчислил, че от 3 до 9-12 седмици след първата инжекция ваксината предотвратява около 70% от случаите на сериозно заболяване.

    Тъй като изпитването във фаза 3 включва два периода между първата и втората доза, един от 6 седмици и по-дълъг от 12 седмици, е възможно да се каже с по-голяма сигурност, че първата доза може да продължи да осигурява известна защита поне за няколко месеца преди бустерната.

    Moderna
    Според документ, който компанията е представила на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), една доза от ваксината на Moderna може да осигури 80,2% защита, в сравнение с 95,6% след втората (при тези над 65 години; при хора на възраст от 18 до 65 години е 86,4%). Както при ваксината на Pfizer, всички участници в изпитването във фаза 3 получават две дози от ваксината или плацебо в рамките на един определен период от време, в случая 28 дни, така че все още не е известно дали имунитетът от една доза ще продължи или отпадне след този период.

    CoronaVac
    Ваксината CoronaVac е разработена от Sinovac, биофармацевтична компания със седалище в Пекин, Китай. Тази версия е необичайна, тъй като е изпробвана независимо в няколко страни - всички те са дали различни резултати.

    ОАЕ беше първата държава, която го оцени и заяви, че е 86% ефективен. Според изследователи в Турция ваксината е 91,25% защитна, докато учените в Индонезия казват, че тя е ефективна 65,3%, а Институтът Бутантан в Сао Пауло, Бразилия наскоро обяви, че ваксината предпазва 50,4% от хората от развитие на симптоми. В момента никой не е публикувал данни за ефикасността на единична доза. Тези цифри се отнасят само за две дози, поставени в рамките на 14 дни.

    Резултатите са разгледани с известен скептицизъм, тъй като са публикувани чрез прессъобщения, вместо, както се прави по принцип, в научно списание след рецензия. Без достъп до повече информация за методите на изпитване и събраните данни, за учените е по-трудно да направят свои собствени оценки на валидността на резултатите. 

    Спутник V
    Ваксината Спутник V е кръстена на първия изкуствен спътник в света, емблематичния за съветската епоха „Спутник 1“, който беше изведен в ниска околоземна орбита през октомври 1957 г. Той изгоря 3 месеца по-късно, когато батериите му се изтощиха. Съименникът му е разработен от Изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ в Москва, Русия. Както при останалите, тази ваксина се прилага в две дози и изглежда е 91,4% ефективна след двете - понастоящем няма публично достъпна информация за ефикасността само на една доза.

    Отново тези резултати не са публикувани в научно списание след рецензия и следователно може да не са надеждни. 

    Съвсем наскоро руското правителство обяви, че разработва нова версия, „Спутник-Лека“ (Sputnik-Light), като временно решение на недостига на оригинала. Ваксината ще бъде доставена като еднократна доза, въпреки че все още не е ясно колко ефективна би била тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 11 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам