петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    752 прочитания

    Габриел: Откриват се нови възможности за научни изследвания на Космоса

    Българският еврокомисар обяви създаването на Център за знания в областта на наблюдението на Земята
    18 януари 2021, 10:12 a+ a- a

    „Научните изследвания и иновациите са ключови за развитието на динамичен европейски космически сектор, който да утвърди стратегическата автономност на Европа в космическото пространство. Инвестираме във водещи инфраструктури с подкрепата на програми като „Хоризонт 2020“, „Коперник“, предоставяйки геопространствена информация за насърчаване на иновациите и опазването на нашата планета. Със създаването на нов Център за знания за наблюдение на Земята амбицията ни е да се оптимизира предоставянето на точни и надеждни данни и информация по въпроси на околната среда, земеделието, предизвикателствата, свързани с изменението на климата, сигурността.“ Това заяви Мария Габриел в ключово изказване по време на тринадесетата международна конференция в Брюксел по въпросите на космическото пространство.

    Онлайн събитието обедини ключови участници, ангажирани в областта на Космоса, в тридневни дебати на високо равнище по актуалните въпроси, пред които е изправена Европа днес: възстановяване от кризата с COVID-19, устойчивост, цифров и екологичен преход.

    Габриел изтъкна, че научните изследвания и иновациите в космическото пространство отбелязват значителен напредък през последните десетилетия. Те подпомагат разработването на услуги за използване на данните от наблюдението на Земята, създаването на цифрови близнаци за Земята и океаните (‘digital twins’), свързани са с напредъка в квантовите спътникови връзки.

    „Чрез програма „Хоризонт 2020“ сме инвестирали около 1.5 милиарда евро в космически изследвания. С новата програма „Хоризонт Европа“ и рекордния бюджет от 95,5 млрд. евро, който договорихме през декември, се откриват нови възможности за научните изследвания свързани с Космоса“, заяви Мария Габриел.

    Тя подчерта, че с Центъра за знания за наблюдение на Земята ще се подобри координацията в рамките на Комисията и с държавите членки, за да стане по-ефективно използването на продукти и информация от наблюдението на Земята от гражданите, правителствата, индустрията. Той ще се базира на два основни стълба. Първият е увеличаване на потребителската база чрез детайлни оценки на изискванията за по-добре информирани регулаторни подходи. Вторият е свързан с приоритизиране на инвестициите в научноизследователската и развойна дейност.

    Центърът за знания ще подпомогне и прилагането на по-дългосрочни стратегии за научни изследвания и иновации, свързани с продукти и услуги за наблюдение на Земята.

    „Нови граници между теорията и практиката, синхронизирани действия между наука и технологии, работни места и умения за поколение справящо се с предизвикателствата - това е добавената стойност на науката и иновациите в политиките и програмите свързани с космическото пространство“, заключи българският еврокомисар.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 34 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове