четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3840 прочитания

    Плазмата не помага при лечение на пациенти с Covid-19 в болница

    Отделно проучване установява, че тя няма значителен ефект и при пациенти в интензивна грижа
    19 януари 2021, 08:53 a+ a- a

    Потенциалното лечение на ковид с използване на кръвна плазма не намалява смъртността сред болнични пациенти, показват нови проучвания. Резултатите са удар за изследователите и NHS (британската здравна каза), която призова за дарения от плазма, отбелязва BBC.

    Частта от Recovery trial, която разследва редица обещаващи лечения на Covid, прекрати дейността си. Участващите изследователи от Оксфорд казват, че са „изключително благодарни“ за приноса на пациентите в цялата страна.

    Даренията на плазма са временно преустановени, според NHS Blood and Transplant.

    Имаше огромен международен интерес към ролята на реконвалесцентната плазма като възможно лечение на хоспитализирани пациенти с Covid-19. Лечението включва вземане на кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта. Тя съдържа антитела срещу коронавирус и се прелива на тежко болни пациенти.

    Учените се надяваха плазмата да даде на борещата се имунна система на получателя тласък за борба с Covid. От NHS призоваваха хората да даряват, особено мъжете, за които се смята, че имат по-високи нива на антитела в кръвта си.

    Но ранният анализ на 1873 смъртни случая в проучване на 10 400 пациенти в Обединеното кралство показва, че лечението не е допринесло за „значителна разлика“. В групата, лекувана с реконвалесцентна плазма, 18% от пациентите са починали в рамките на 28 дни - същата цифра за групата, на която е дадено стандартно лечение. Пациентите в проучването все още се проследяват и окончателните резултати ще бъдат публикувани скоро.

    По-рано тази седмица отделно проучване не показа доказателства, че същото лечение подобрява резултатите за пациентите в интензивно лечение.

    Мартин Ландрей, главен изследовател и професор по медицина и епидемиология в катедрата по здравеопазване на населението в Нафилд, Университета в Оксфорд, заяви, че Recovery trial показва „стойността на големите рандомизирани проучвания за правилна оценка на ролята на потенциалните лечения“.

    Изследването все още разследва други лечения, включително тоцилизумаб (tocilizumab), аспирин и коктейл с антитела.

    Проф. Питър Хорби, който също е работил по проучването, заяви, че най-голямото досега изпитване на реконвалесцентна плазма „е било възможно само благодарение на щедрото даряване на плазма от възстановени пациенти и готовността на настоящите пациенти да допринесат за напредъка на медицинската помощ“.

    „Докато общият резултат е отрицателен, трябва да изчакаме пълните резултати, преди да можем да разберем дали реконвалесцентната плазма има някаква роля в определени подгрупи на пациентите“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам