събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  620 прочитания

  Плазмата не помага при лечение на пациенти с Covid-19 в болница

  Отделно проучване установява, че тя няма значителен ефект и при пациенти в интензивна грижа
  19 януари 2021, 08:53 a+ a- a

  Потенциалното лечение на ковид с използване на кръвна плазма не намалява смъртността сред болнични пациенти, показват нови проучвания. Резултатите са удар за изследователите и NHS (британската здравна каза), която призова за дарения от плазма, отбелязва BBC.

  Частта от Recovery trial, която разследва редица обещаващи лечения на Covid, прекрати дейността си. Участващите изследователи от Оксфорд казват, че са „изключително благодарни“ за приноса на пациентите в цялата страна.

  Даренията на плазма са временно преустановени, според NHS Blood and Transplant.

  Имаше огромен международен интерес към ролята на реконвалесцентната плазма като възможно лечение на хоспитализирани пациенти с Covid-19. Лечението включва вземане на кръвна плазма от хора, които са се възстановили от болестта. Тя съдържа антитела срещу коронавирус и се прелива на тежко болни пациенти.

  Учените се надяваха плазмата да даде на борещата се имунна система на получателя тласък за борба с Covid. От NHS призоваваха хората да даряват, особено мъжете, за които се смята, че имат по-високи нива на антитела в кръвта си.

  Но ранният анализ на 1873 смъртни случая в проучване на 10 400 пациенти в Обединеното кралство показва, че лечението не е допринесло за „значителна разлика“. В групата, лекувана с реконвалесцентна плазма, 18% от пациентите са починали в рамките на 28 дни - същата цифра за групата, на която е дадено стандартно лечение. Пациентите в проучването все още се проследяват и окончателните резултати ще бъдат публикувани скоро.

  По-рано тази седмица отделно проучване не показа доказателства, че същото лечение подобрява резултатите за пациентите в интензивно лечение.

  Мартин Ландрей, главен изследовател и професор по медицина и епидемиология в катедрата по здравеопазване на населението в Нафилд, Университета в Оксфорд, заяви, че Recovery trial показва „стойността на големите рандомизирани проучвания за правилна оценка на ролята на потенциалните лечения“.

  Изследването все още разследва други лечения, включително тоцилизумаб (tocilizumab), аспирин и коктейл с антитела.

  Проф. Питър Хорби, който също е работил по проучването, заяви, че най-голямото досега изпитване на реконвалесцентна плазма „е било възможно само благодарение на щедрото даряване на плазма от възстановени пациенти и готовността на настоящите пациенти да допринесат за напредъка на медицинската помощ“.

  „Докато общият резултат е отрицателен, трябва да изчакаме пълните резултати, преди да можем да разберем дали реконвалесцентната плазма има някаква роля в определени подгрупи на пациентите“, каза той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 19 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 19 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 20 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 22 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ