четвъртък, 27 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4546 прочитания

  Ти си това, което четеш

  Хората дотолкова се отъждествяват с любимите си герои от книгите, че дори може да променят поведението си, твърди ново изследване
  22 юни 2012, 17:05 a+ a- a

  Внимавайте какво четете! Оказва се, че когато се потапяме в дадена история подсъзнателно възприемаме поведението, мислите и възгледите на любимите си герои. Това става ясно от проучване на изследователи от университета на щата Охайо сред 500 доброволци.

  Авторите на изследването Джеф Кауфман и Лиза Либи наричат този феномен „възприемане на опит”. Според тях този процес може да доведе до временна трансформация на начина, по който читателите възприемат света, себе си и останалите социални групи.

  При един от проведените от изследователите експерименти те открили, че хората, които се отъждествявали силно с измисления герой, преодоляващ множество пречки, за да гласува, също били по-склонни да гласуват на избори няколко дни по-късно в сравнение с тези, които четяли по това време друга история.

  При друг експеримент изследователите сравнили две групи доброволци, които четяли различни версии на история, в която главният герой бил хомосексуалист. В една от версиите читателите узнали, че героят е гей чак в края на историята, а в другата версия те разбрали този детайл още в самото начало. Участниците в изследването, които разбрали за сексуалната ориентация на героя в края на книгата, били по-благосклонно настроени към хомосексуалистите от другите. Първите имали възможност да опознаят персонажа, преди стереотипите да повлияят на тяхното впечатление, за разлика от останалите, които от самото начало узнавали за сексуалната ориентация на героя.

  Изследователите подчертават, че процесът „възприемане на опит” се проявява само когато читателите успяват да „изключат” себе си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  преди 16 часа
  Големите летища в страната не отчитат спад на пътниците
  Обстановката е спокойна, предприети са допълнителни мерки, уточняват от аерогарите
  преди 16 часа
  Учен от Харвард: До 70% от хората по света ще бъдат заразени с коронавирус
  Най-вероятно заразата няма да бъде овлядана, прогнозира професорът по епидемиология Марк Липсич
  преди 17 часа
  България и Гърция задълбочават сътрудничеството си в сферите на транспорта, туризма и инвестициите
  София и Атина ще си партнират в привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти
  преди 17 часа
  Можем ли да получим парите си при отменени заради коронавируса пътувания?
  От КЗП разясняват при какви условия може да ни върнат парите