четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1138 прочитания

    Колко вирусни варианта има новият коронавирус?

    И какво всъщност означава това?
    21 януари 2021, 15:39 a+ a- a

    Тъй като вирусите непрекъснато се променят, в света има безброй мутации и голям брой варианти, но едва когато някой от тях започне да се задържа и разпространява, той започва да се появява на радарите на специалисти по болести и служители в областта на общественото здраве. В момента има три основни, които се разглеждат от Американския център по заразни и паразитни болести и превенция (CDC), всеки със собствен запомнящ се идентификационен код, пише MIT Technology Review.

    Вариантът, идентифициран за първи път в Обединеното кралство, B117, се разпространява по-лесно от други варианти на Covid-19: Британски учени казват, че той се предава между 50% и 74% по-лесно. Все още няма доказателства, че това води до по-лоши резултати за хората, които го хващат, но фактът, че може да се предава по-лесно, е основна заплаха. Всъщност повече от 40 други държави вече са забелязали варианта, включително САЩ.

    CDC потвърди, че проучванията предполагат, че доказателствата сочат, че B117 е на път да доминира в броя на случаите в САЩ само за няколко седмици.

    Втори вариант, B1351, се появи в Южна Африка. Той споделя някои прилики с щама в Обединеното кралство, но изглежда се е развил независимо, с голям брой мутации. Една от основните разлики от варианта в Обединеното кралство е мутацията на шипчестия протеин, което е начинът, по който SARS-CoV-2 се прикрепва към човешките клетки и ги заразява: промяната може да затрудни прикрепването на антителата към вируса. Изглежда, че B1351 е отговорен за увеличаването на инфекциите там, освен това е засечен в 20 държави, според СЗО.

    Междувременно друг вариант, известен като P1 (понякога B.1.1.248), е свързан с Бразилия, за първи път идентифициран при четирима души, пътували до Япония по въздух от бразилския щат Амазонас. Този вариант все още не е открит в САЩ и не се знае твърде много за ефектите му, но има и мутации, които могат да блокират антитела.

    Това са основните варианти, които притесняват глобалните здравни власти в момента, но се задават и други. В Калифорния властите са установили, че L452R, който за първи път е секвениран в Дания миналата година, се увеличава до 25% от случаите в някои клъстери. Ранните данни показват, че именно той стои зад скорошния скок на заболелите, започнал преди Деня на благодарността, въпреки че в момента текат още разследвания.

    И какво означава всичко това?
    Първо, имаме право да бъдем загрижени. Том Фриден, бивш директор на CDC, каза, че ако вариантът B117 стане често срещан в САЩ, „това е близо до най-лошия сценарий“.

    Второ, трябва да бъдем внимателни и с нарастващите разговори за варианти. Вълнението на Обединеното кралство насочи общественото внимание към появата на нови версии, но те се появяват през цялата пандемия и ще продължат да го правят. Не всички от тях ще имат значителен отпечатък и дори тези, които се задържат, не са непременно по-опасни или трансмисивни.

    Трето, има някои добри новини. Дори да се появят нови варианти, които правят някои ваксини по-малко ефективни, заместителите могат да бъдат разработени много бързо. Защо? Естеството на РНК ваксините означава, че те могат да бъдат адаптирани и пренаписани много бързо. 

    Но дори повече от това, съществуващите ваксини могат да осигурят достатъчно покритие, според Тал Закс, главен медицински директор на Moderna. „От това, което видяхме досега, описаните варианти... не променят способността на неутрализиращите антитела, предизвикани от ваксинацията, да неутрализират вируса“, казва Закс и добавя, че вярва, че защитата, предоставена от имунизацията „трябва да продължи поне една година“. „Нашата технология е много подходяща за действително бързо въвеждане на ваксина, базирана на новия вариант. Но въз основа на данните, които видяхме днес, не виждаме нужда от тях.“

    Със сигурност би било прекрасно, ако можем да продължим да използваме ваксините, с които разполагаме, поне засега. Макар че самата инжекция може лесно да се промени, би било трудно да се ваксинират масово хора - особено като се има предвид накъсаното разпространение, което вече наблюдаваме, отбелязва още MIT Technology Review.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата