четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2512 прочитания

    Pfizer и Moderna заявиха, че ваксините им са ефективни срещу новите варианти

    И двете компании, обаче, разработват допълнителни дози, насочени срещу „южноафриканския вариант“
    26 януари 2021, 10:03 a+ a- a

    Moderna и Pfizer-BioNTech заявиха, че ваксините им са ефективни срещу новите варианти на коронавирус, открити във Великобритания и Южна Африка. Но те са малко по-малко ефективни срещу варианта от Южна Африка, който може би е по-умел в избягването на антитела в кръвта, пише The New York Times.

    Учени от Moderna са изследвали кръвни проби от 8 души, които са получили и двете дози на тяхната ваксина и две имунизирани маймуни. Неутрализиращите антитела, тези, които могат да обезвредят вируса, са били толкова ефективни срещу „английският вариант“ на коронавируса, колкото и срещу оригиналния от Китай.

    Ефективността на антителата обаче е 6 пъти по-малка срещу варианта, който бе първо установен в Южна Африка. Въпреки това от компанията твърдят, че тези антитела „остават на нива над очакваното, за да бъдат ефективни“.

    Резултатите от проучването са публикувани предварително и все още не са рецензирани от научно издание. Изследователите от Moderna са си сътрудничили с учени от американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания, част от Националните здравни институти (NIH).

    Според д-р Тал Закс, главен медицински директор на Moderna, новата версия на ваксината на компанията, предназначена за „южноафриканския вариант“ може да се използва като бустерна доза една година след получаване на оригиналната ваксина, ако е необходимо. Нуждата от такава стимулираща доза може да бъде установена чрез кръвен тест, който да измери нивата на антитела, или чрез наблюдение на ваксинираното население и дали то ще започне да боледува от новия вариант. Закс обясни още, че от компанията нямат данни за „бразилския вариант“, но очакват той да е много близък до южноафриканския и ще продължат да го наблюдават.

    Създаването на ваксината срещу Covid-19 отне на Moderna 42 дни, а евентуалното създаване на нова би отнело малко по-малко време, каза още Закс.

    Неутрализиращите антитела са само един компонент от имунната защита на тялото, отбелязва Акико Ивазаки, имунолог от Йейл, цитирана от The New York Times. „В истинския живот съществуват Т-клетки, помнещи B-Клетки и не-неутрализиращи антитела и всички тези ефектори (бел.ред.:клетки, които реагират на стимулация), индуцирани от ваксината“, обяснява още Ивазаки. Неутрализиращата способност е „много важна, но не е единственото нещо, което ще предпази някого“.

    Като предпазна мярка, Moderna започна да разработва нова форма на своята ваксина, която може да се използва като бустер срещу варианта в Южна Африка. „Правим го днес, за да изпреварим кривата, ако трябва“, каза в интервю д-р Закс. „Мисля за това като за застрахователна полица... Не знам дали имаме нужда от него и се надявам да нямаме“, добави той.

    Д-р Угур Шахин, главен изпълнителен директор на BioNTech, заяви в интервю, че неговата компания разговаря с регулаторни органи по целия свят за това какви видове клинични изпитвания и прегледи на безопасността ще бъдат необходими, за да бъде разрешена нова версия на ваксината Pfizer/BioNTech, която да е по-ефективна спрямо „южноафриканския вариант“. Изследванията, показващи намалени нива на антитела срещу новия вариант, не означават, че ваксината е пропорционално по-малко ефективна, казва д-р Шахин.

    BioNTech може да разработи нова ваксина срещу вариантите за около 6 седмици, каза той. Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) не коментира каква ще бъде нейната политика за разрешаване на ваксини, които са актуализирани, за да работят по-добре срещу новите варианти.

    В същото време някои учени отбелязват, че коригираните ваксини не трябва да преминават през същото ниво на контрол, включително обширни клинични изпитвания, направени за оригиналните версии. Грипната ваксина се актуализира всяка година, за да отчете нови щамове без обширен процес на одобрение.

    Докато одобрените ваксини работят срещу вирусните варианти, предизвикателството е в това да се ваксинират колкото е възможно повече хора, за да се предотврати еволюцията на вируса във форми, които не се влияят толкова добре от ваксините. „За мен това е най-високият приоритет“, казва д-р Шахин от BioNTech. Според него 6 до 9 месеца след масова ваксинация, хората могат да получат бустерна доза, разработена за конкретен вирусен вариант.

    РНК технологията, използвана както във ваксините Pfizer-BioNTech, така и в тази на Moderna, им позволява да бъдат създадени и преформулирани много по-бързо от ваксините, направени с по-традиционни методи.

    „Това е красотата на РНК ваксините - те са много гъвкави“, казва д-р Ивасаки. Но нова версия може дори да не е необходима, добавя тя. Трета доза от настоящата ваксина може да е достатъчна за повишаване нивата на антитела.

    Д-р Закс каза, че дискусиите с регулаторите за това какво ще е необходимо, за да бъде представена нова версия на ваксината на обществеността, тепърва започват.

    Далеч не е сигурно, че това са единствените вирусни варианти, за които трябва да се притесняваме. Много малко страни по света са инвестирали в необходимото генетично наблюдение, което може да установи възникващи нови варианти на заболяването. В това отношение Великобритания е водеща в света. В страната се секвенират 10% от всички взети проби, докато в САЩ се секвенира само 1%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам