вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1411 прочитания

    Ваксината на Novavax е 89% ефективна

    Резултатите са от ранни проучвания, които показват, че тя работи по-слабо спрямо новите вирусни варианти
    29 януари 2021, 09:43 a+ a- a

    Проучване в Обединеното кралство за коронавирусната ваксина на Novavax показва, че тя е 89% ефективна въз основа на ранни открития. Изглежда, че действа, но не съвсем добре, и срещу новите щамове на Covid-19, открити за първи път в Англия и Южна Африка, съобщава Euronews.

    Съобщението идва на фона на притеснения дали ваксините, които се разпространяват по целия свят, ще бъдат достатъчно силни, за да предпазят от новите варианти. Смята се, че вариантът от Обединеното кралство е около 70% по-заразен, а и по-смъртоносен, от оригиналния щам на коронавируса, който е стартирал глобалната пандемия.

    Проучването сред 15 000 души във Великобритания все още е в ход, но междинен анализ установява, че до момента 62 участници са диагностицирани с Covid-19. Само шестима от тях са в групата, получила ваксината, останалите са получили плацебо.

    Инфекциите са възникнали по време, когато Великобритания преживява увеличение на случаите, причинен от по-заразния вариант.

    Предварителен анализ установява, че над половината от участниците в процеса, които са се заразили, имат мутиралата версия. Числото е много малко, но Novavax заяви, че предполага, че ваксината е почти 96% ефективна срещу по-стария коронавирус и почти 86% ефективна срещу новия вариант.

    Учените са още по-притеснени от щам, открит за първи път в Южна Африка, който носи различни мутации. Резултатите от по-малко проучване на Novavax предполагат, че ваксината работи, но не толкова добре, колкото срещу варианта от Великобритания.

    Южноафриканското проучване включва някои доброволци с ХИВ. Сред ХИВ-отрицателните доброволци ваксината изглежда 60% ефективна.

    Когато се включат имунокомпрометираните доброволци, като цяло защитата намалява до 49%, казаха от компанията. Генетичните тестове все още са в ход, но досега около 90% от случаите на Covid-19, открити в южноафриканското проучване, са в резултат на новия щам.

    Предварителните констатации могат да помогнат на Novavax да спечели разрешение за своята ваксина във Великобритания, но правителството на САЩ финансира далеч по-голямо проучване, което все още набира доброволци.

    Ваксините срещу Covid-19 обучават тялото да разпознава новия коронавирус и най-вече протеина, който го покрива. Но кандидатът на Novavax е направен по различен начин от първите използвани препарати. Компанията от Мериленд създава рекомбинантна протеинова ваксина. Тя използва генно инженерство за отглеждане на безвредни копия на протеина на коронавирус в клетките на насекоми. След това учените извличат и пречистват протеина и го смесват с имуностимулиращ химикал.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 8 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 9 часа
    преди 10 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 12 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 12 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд