събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1583 прочитания

    „Английският вариант“ на коронавируса мутира отново

    Тестовете показват мутация, която вече е била забелязана във вариантите от Южна Африка и Бразилия
    02 февруари 2021, 16:25 a+ a- a

    Илюстрация: NIH

    Вариантът на коронавируса, който бе открит в Кент, Великобритания и се разпространява в страната, изглежда претърпява някои „тревожни“ нови генетични промени, казват учени, цитирани от BBC.

    Тестовете на някои проби показват мутация, наречена E484K, която вече е била забелязана във вариантите от Южна Африка и Бразилия, които са обезпокоителни. Въпреки че тази промяна може да намали ефективността на ваксината, сегашните, които се използват, все още трябва да работят, казват експерти. 

    Започват спешни тестове за варианта от Южна Африка в някои части на Англия и са въведени ограничения за пътуване, за да се спрат нови случаи, влизащи от чужбина. Експерти, работещи в общественото здравеопазване в Англия, са открили само няколко случая на варианта от Обединеното кралство с мутация E484K. Тя е установена в 11 от 214 159 проби, които те са тествали.

    Д-р Джулиан Танг, експерт по вирусите в Университета в Лестър, описа откритието като „тревожно развитие, макар и не съвсем неочаквано“. Той каза, че е важно хората да следват правилата и да намалят случаите на коронавирус, за да се предотвратят възможностите на вируса да мутира допълнително. „В противен случай вирусът не само може да продължи да се разпространява, но и да еволюира“. Той каза, че ако му се позволи да се разпространи, това може да доведе до създаване на благоприятна среда за различни нововъзникващи варианти.

    Учените вече проверяват какво биха могли да означават тези нови мутации за съществуващите ваксини срещу коронавирус, които са създадени на база по-ранни версии на вируса, от които тръгна пандемията. Някои изследвания показват, че E484K може да помогне на вируса да избегне части от имунната система, наречени антитела.

    Но ранните резултати на Moderna предполагат, че ваксината ѝ все още е ефективна срещу варианти с тази мутация, въпреки че имунният отговор на организма може да не е толкова силен или продължителен.

    Две нови ваксини срещу коронавирус, които скоро могат да бъдат одобрени, едната на Novavax и другата на Janssen, също предлагат добро покритие срещу варианти, като предпазват от сериозни заболявания.

    „Добрата новина“ е, че вариантите мутират по подобен начин, вместо да се различават един от друг. Проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж кометира: „Това ни дава знак, че има определени предпочитани маршрути и можем да работим, за да ги блокираме с ваксина.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство