вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1148 прочитания

  Как ще се развие пандемията оттук нататък?

  За оптимизма, новите вирусни варианти и безопасността на ваксините пред Economy.bg споделя Ерик Рубин, главен редактор на New England Journal of Medicine
  11 февруари 2021, 14:15 a+ a- a

  Ерик Дж. Рубин, доктор по медицина, се присъединява към New England Journal of Medicine (NEJM) и NEJM Group като главен редактор през септември 2019 г., като поема отговорността за надзор над цялото редакционно съдържание и политики. Д-р Рубин е асоцииран лекар, специализиран по инфекциозни заболявания в Brigham and Women’s Hospital и е професор в катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвард T.H. Училище за обществено здраве Чан. Той е член на няколко научни консултативни съвета на групи, които се интересуват от инфекциозна терапия. Преди това д-р Рубин е работил като асоцииран редактор по инфекциозни болести в New England Journal of Medicine, както и като редактор в няколко основни научни списания, включително PLoS Pathogens, Tuberculosis и mBio.Ерик Дж. Рубин, доктор по медицина, се присъединява към New England Journal of Medicine (NEJM) и NEJM Group като главен редактор през септември 2019 г., като поема отговорността за надзор над цялото редакционно съдържание и политики. Той е асоцииран лекар, специализиран по инфекциозни заболявания в Brigham and Women’s Hospital и е професор в катедрата по имунология и инфекциозни болести в Харвард T.H. Училище за обществено здраве Чан. Той е член на няколко научни консултативни съвета на групи, които се интересуват от инфекциозна терапия. Преди това д-р Рубин е работил като асоцииран редактор по инфекциозни болести в New England Journal of Medicine, както и като редактор в няколко основни научни списания, включително PLoS Pathogens, Tuberculosis и mBio.

  Имате достъп до най-новите изследвания в науката както за  SARS-CoV-2, така и по други теми. Бихте ли споделили кои според Вас са най-интересните/важни проучвания?
  Бих разделил интересните от важните. Интересни – някои от проучванията, които изследват вирусната патогенеза и еволюция дават особено изненадващи резултати. Но очевидно най-добрият начин да се измъкнем от текущата ситуация е чрез имунизация. Така че мисля, че проучванията, включващи нови ваксини и поведението на вече установените ваксини, заедно с промените на вируса, които могат да повлияят на ваксините, са тези с най-голямо значение в момента.

  Вече има няколко ваксини, които са одобрени в различни части на света. Какво бихте казали на всички, които смятат, че те не са безопасни, тъй като са създадени твърде бързо?
  Текущите ваксини са тествани върху десетки хиляди хора и изглеждат доста добре. Разбира се, това не изключва проблеми в редки случаи. Но на този етап десетки милиони хора вече са били имунизирани. И въпреки че има редки нежелани странични ефекти, с почти всички тях се справяме сравнително лесно. В същото време тези ваксини, изглежда, имат досие за безопасност много подобно на това на най-сигурните ни и безопасни ваксини.

  По време на събитие на GVN миналата година споделихте, че е възможно да се появят мутирали щамове, които не се влияят от антитела или Т-клетки. Изглежда, прогнозата Ви се сбъдна. Как очаквате да се развие пандемията оттук нататък?
  Не искам да имам репутация на негативен човек. Вярно е, че има нови вирусни варианти, но те се появиха в популации, които все още не са ваксинирани. И аз съм оптимист. Дори ваксините да са по-малко ефективни, моето предположение е, че ваксините ще помогнат да се предотвратят най-тежките преболедувания от Covid-19. Освен това сега имаме ясен път за създаване на нови ваксини. Така че, ако има нужда да преправяме текущите ваксини, надявам се, че ще можем да го направим сравнително скоро.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 24 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 42 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 1 час
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303