вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3888 прочитания

    Пандемия означава „всички“, aко има неваксиниран регион, заплахата винаги ще съществува

    За ваксините, необходимостта от нови и възможността за създаването им, за пандемията и нейния ход, разказва д-р Робърт Гало, един от откривателите на ХИВ
    25 февруари 2021, 14:53 a+ a- a

    Робърт Гало е почетен професор по медицина „Омир и Марта Гуделски“, съосновател и директор на Института по вирусология към училището по медицина на университета в Мериленд и съосновател и международен научен консултант на Global Virus Network. Той е един от откривателите на вируса на ХИВ, както и на първия тест за откриване на вируса, причиняващ СПИН.

    Пред Economy.bg той разказа за ваксините, ваксинациите, начините, по които може да бъде пречупен гръбнакът на пандемията, диагностиката и лечението на новия коронавирус.

     

    Д-р Гало, ваксинирахте ли се?
    Да. А преди това си сложих MMR(1). Исках ОПВ(2), но не можах да намеря. Неспецифични ваксини, защото неспецифичните ваксини могат да предизвикат вродения имунитет, който е неспецифичен, но може да блокира ранна инфекция. Сега вече имам специфичната ваксина и ще си поставя втората доза на 9 март.

    Коя ваксина си поставихте?
    Която беше в наличност, в случая тази на Moderna. В клиниката, в която отидох, която беше в гимназия, имаха това. Взех, каквото имаха.

    За ваксините и възможността за създаване на ново поколение такива

    Защо смятате, че трябва да има следващо поколение ваксини?
    Мисля, че дори не би трябвало да се наричат „следващо поколение“ ваксини, защото до момента всички те предизвикват производство на антитела срещу шипчестия протеин. Просто е въпрос на различен начин на „доставка“ (при различните ваксини). Наричате ги второ поколение, когато методът на доставка е различен или се появи нова група, но подходът е горе-долу подобен. От друга страна, ако под „следващо поколение“ имате предвид ваксина, която е насочена към някои от вариантите, мутациите, тогава в известен смисъл това би било второ поколение, но подходът ще е абсолютно същият.
    Истинско второ поколение би било, според мен, да се прицелим към друг протеин, към нещо друго, различно от шипчестия протеин и предизвикване на производство на нещо друго, различно от антитела, което да неутрализира. Например ваксина за клетъчен имунитет. Ваксина за Т-клетките(3). Най-добрият вид [ваксина] би била такава, която таргетира повече от един протеин. Например може да се използва структурен протеин, не само шипчестия протеин, а друг. Такъв е нуклеокапсидът, който заобикаля генетичната информация на вируса. Мисля, че това биха били истинско второ поколение ваксини.
    Засега, както аз го виждам, повечето, ако не и всички от второто поколение ще произвеждат антитела срещу шипчестия протеин. И бих попитал „Защо да си правим труда? Имаме добри и сега.“ Освен ако не става дума за справяне с вариантите.
    Когато Moderna или Pfizer или някой друг каже „Ще работим, за да променим РНК, така че да се цели в конкретен вариант, от Южна Африка“. ОК, така става, може да се каже, че е второ поколение ваксина.
    Какво мисля по въпроса? Мисля, че ако вариант доминира в България, ще искате нова ваксина. Ако южноафриканският вариант доминира в Америка догодина, ще трябва да се ваксинирам с нова [ваксина].

    Какво е мнението Ви за РНК ваксините? Задавам този въпрос, защото четох публикации, според които РНК ваксините са пробивът, необходим за създаването на ваксина срещу ХИВ.
    РНК е страхотна нова технология за бързо създаване на нови ваксини, които са насочени към нещо просто, като шипа. Но не е достатъчно за ваксина срещу ХИВ. Не бих се съгласил, че това е пробивът, който ще помогне за създаване на ваксина срещу ХИВ. 

    Ако си егоист, ще искаш целият свят да е ваксиниран

    По-голямата част от произведените ваксини в момента са притежание на богати икономики. СЗО предупреди за опасността от „ваксинационен национализъм“. Защо трябва всички хора по света да получат ваксини?
    Дори човек да е егоист, пандемия означава „всички“. Ако има регион, който все още не е ваксиниран, заплахата винаги ще съществува. Затова, ако си егоист, ще искаш целият свят да е ваксиниран. Така че трябва да се опитаме по всички възможни начини, да сме сигурни, че всички ще се ваксинират.
    Ако се окаже, че това е невъзможно, трябва да разчитаме на стимулиран вроден имунитет със стари и евтини ваксини, като ОПВ или MMR. Тяхното действие няма да продължи много дълго, но те биха могли да пречупят веригата на разпространение на една пандемия и да намалят инфекциите значително в определена популация. Действието им е едва около 2 месеца. След това вече човек не е защитен. Колко често може да се ползва стимулираща доза? Не знам отговора? Но вероятно може да се стимулира няколко пъти. Така че може да се взима в продължение на половин година. Може би това ще е достатъчно да се пречупи пандемията в дадена държава, която не е успяла да вземе от другите ваксини.
    Със сигурност е много по-добре отколкото да не се предприема нищо. Освен това е евтино. Например ОПВ е 20 цента и е лесно – не се налага да се притеснявате, че трябва да я замразите. Това са няколко капки. Спомнете си, че някои от тези страни имат топъл климат. Не е само това, че са бедни. Въпросът засяга оцеляването на самата ваксина. Защото РНК ваксините изискват много ниски температури, за да оцелеят. В частност тази на Pfizer, мисля, че трябва да се съхранява на много студено или ще се разгради. Така че това е проблем. Но не е проблем за ОПВ или някои други ваксини. 

    За живите ваксини и ползата от тях

    Когато говорихме за първи път с Вас и д-р Чумаков ви предстоеше клинично проучване точно за това – да тествате може ли да се пречупи пандемията с помощта на ОПВ. Случи ли се това изследване?
    Не. Заради съпротива от СЗО, от няколко души, които искат да елиминират ОПВ, което ние смятаме, че е грешка. Те намаляват употребата на ОПВ на много места, което ние смятаме за грешка. Повечето специалисти по вируса на полиомиелита също мислят, че е грешка, но СЗО е заела тази позиция заедно с няколко души в CDC(4). Това навреди на възможността да намерим финансиране за това изследване.
    От друга страна обаче, MMR – аз я взех два пъти. Повечето лидери в GVN, които са експерти по вирусология от целия свят, много от тях също взеха MMR, или ако са успели да намерят – ОПВ. Но не успяхме да направим проучванията както искахме.
    Сега, когато са налице специфичните ваксини, разбирам, че хората не искаха да предизвикват объркване с ОПВ. Достатъчно трудно е да се убедят хората на 100% да приемат ваксината, за да ги объркваме с ОПВ и MMR. Как да се обясни на хората адекватно? Това беше проблем. Но има места, на които тези ваксини (ОПВ, MMR, БЦЖ), могат да стимулират вродения имунитет. Те могат да се ползват дори терапевтично в самото начало на инфекцията, след като сте били изложени и сте дали положителен резултат. Аз бих използвал MMR, бих използвал ОПВ, защото те ще стимулират производството на интерферон и това, което наричаме „естествени клетки убийци“, които ще помогнат за намаляване на инфекцията и ще предотвратят сериозното ѝ развитие.

    След като говорихме предишния път проверих каква е ваксината за полиомиелит, която поставиха на сина ми като бебе. Оказа се, че е инактивирана, т.е. тя не е жива ваксина и у нас почти няма живи ваксини.
    Да. Това е политиката на СЗО на много места по света. Ние смятаме, че това е грешка. Защото, ако да кажем вашата страна е ваксинирана с ОПВ, дори инактивирана, няма шанс ако дадете отново ОПВ, да получите каквото и да е усложнение. При ваксинирана популация никога не е имало усложнения. Ние смятаме, че това е грешка – да няма налична такава ваксина.
    Ние нямаме ОПВ. Преди имахме. Между 1962 и 2000 всички американци получаваха ОПВ. Никакви усложнения. Но СЗО прекрати това, препоръча прекратяване. Ние смятаме, че това не е правилно, че е грешка.

    Вижда ли се краят на пандемията?

    Вече има ваксини срещу SARS-CoV-2. Виждате ли края на пандемията?
    Не обичам да пророкувам подобни неща. Мисля, че никой не знае. Ако вариантите започнат да се разпространяват бързо, кой би могъл да каже? Очаквам, че при добра информираност и заради специфичните ваксини, бихме могли да овладеем епидемията до лятото. Но не го прогнозирам, защото не знам със сигурност, че няма да има варианти, които да се разпространят. Освен това не знаем колко дълго продължава ефектът на тези ваксини. Подозирам, че ще действат само 7-8 месеца, максимум. Такава е ваксината, защото шипът има много захарни молекули върху него, а тези протеини имат склонността да образуват антитела, които не издържат дълго. Така че тази ваксина няма да е доживотна, както тази за шарка или други, чиято защита продължава цял живот. Тази ще е като противогрипната. Подозирам, че ще е необходимо да се ваксинираме редовно, докато вирусът не изчезне, а това може да не се случи никога. Той може винаги да е там, а ние да се ваксинираме всяка година. Това мисля, че ще се случи. Но не знам със сигурност.

    В края на миналата година казахте, че диагностиката е жизненоважна при пандемии като настоящата. Имаме ли вече надежден тест, който може да ни помогне в настоящата пандемия?
    Да, разбира се. Вече са много по-добри, отколкото бяха в началото. Закъсняхме с това да имаме добра диагностика, не знам защо. След това закъсняхме в прилагането на добрата диагностика, отново не знам защо. Не беше много добро представяне за света от диагностична гледна точка. Има усложнения, защото има голям брой други коронавируси, които понякога дават кръстосана реакция, така че се получава т.нар. фалшиво положителен резултат. Друга част от диагностиката не е достатъчно чувствителна и получаваме фалшиво отрицателни резултати, което е по-лошо, по-опасно. Но мисля, че в момента диагностаката е доста добра.

    PCR тестът ли е най-добрият за диагностика на това заболяване?
    PCR е тест за активна инфекция. Ползва се рано. Но по-късно, когато вирусът не се възпроизвежда толкова много в слюнката, когато е подтиснат и се засича много малко в кръвта, не е най-добрият. По това време най-доброто е да се направи тест за антитела. Но за ранна инфекция, ранна диагностика – със сигурност да.

    Коронавирус – сега и завинаги?

    Много експерти смятат, че новият коронавирус ще се превърне в ендемично заболяване. Вие какво мислите по този въпрос?
    Мисля, че е реална възможност. Затова казах, че може да се нуждаем от нова ваксина всяка година. Защото се появяват нови варианти, антителата не са дълготрайни. Дори да не се появят нови варианти, не мисля, че антителата ще изкарат много време.
    Мисля че трябва да се движим в посока да разработим добри ваксини, които да стимулират Т-клетките. Защото те ще са трайни.

    А създаването на такава ваксина възможно ли е?
    Добър въпрос. Мисля, че дори по-добър въпрос или по-точен въпрос е „Ще работят ли?“ Отговорът изглежда се крие в животинските модели и в клетъчните култури, отгледани в лаборатория. При тях изглежда, че работят. Със сигурност ефектът им ще е по-дълготраен от този на антителата срещу шипа. Ако работят ефективно в проучвания за ваксини, което все още не е доказано, това би било много хубаво за по-дълготрайни ваксини. 

    Знаем ли защо някои хора умират от Covid-19, a други дори не разбират, че са инфектирани?

    Доближаваме ли се до разбирането защо някои хора умират от Covid-19, а други дори не разбират, че са болни?
    Не. Знаем малко. Ако нямате добра вродена имунна система, ако вашата е по-лоша от моята, вие ще боледувате по-тежко. Но защо вашата не е толкова добра, колкото моята не е ясно в повечето случаи. Освен ако не намерим мутации, например в гените, отговорни за интерферона. Някои мъже имат естествени антитела, които възпрепятстват интерферона. Те се справят ужасно. Ако нямате добра вродена имунна система, няма да се справите добре. Има различни генетични аномалии, които правят вродения имунитет по-малко ефективен. Някои хора имат тези аномалии. Но това не обяснява всеки един случай. Обяснява някои, защо някои хора се справят по-зле.

    Твърди се, че когато лекарствата за СПИН са се появили, усилията за създаване на ваксина са отслабнали. 
    Да, вероятно това е вярно. 

    Означава ли това според Вас, че сега, когато имаме ваксина за коронавируса, усилията за създаване на медикаменти за лечение на болестта ще отслабнат?
    И да и не. Ако ваксините предотвратяват инфекции, няма да има хора, които да имат нужда от лекарства. Но докато има болни хора и такива, които се разболяват, ще има сериозни усилия за разработване на терапия. Но ако хората намаляват, има по-малко стимул за учените и за компаниите, които трябва да оцеляват от продажби, да правят лекарства. Докато има достатъчно голям брой хора по света, които се разболяват, ще има разработка на лекарства.

    (1)ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (жива ваксина)
    (2)ваксина срещу полиомиелит (детски паралич), която се взима през устата на капки (жива ваксина)
    (3)Т-клетките са част от имунната система, наричат се още клетки убийци, защото неутрализират патогените
    (4)Център по превенция и контрол на заболяванията

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС