понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  544 прочитания

  EMA започва предварителен преглед на ваксината срещу Covid-19 „Спутник V“

  Агенцията ще съобщи, когато заявлението за разрешаване за употреба на ваксината бъде подадено
  05 март 2021, 08:55 a+ a- a

  Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) към EMA (Европейската агенция по лекарствата) започна rolling review* на Спутник V (Gam-COVID-Vac), ваксина срещу COVID-19, разработена от Руския национален център по епидемиология и микробиология Гамалея. Заявителят за това лекарство в ЕС е R-Pharm Germany GmbH.

  Решението на CHMP за започването на предварителен преглед се основава на резултатите от лабораторни и клинични проучвания при възрастни. Тези проучвания показват, че Спутник V предизвиква образуването на антитела и имунни клетки, които са насочени срещу коронавируса SARS-CoV-2 и могат да спомогнат за предпазване от развитието на Covid-19. 

  EMA извършва оценка на данните в момента, в който станат налични, за да реши дали ползите превишават рисковете. Това „rolling review“ ще продължи дотогава, докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба. 

  EMA ще оцени съответствието на Спутник V по отношение на обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. EMA не може да предвиди общите срокове, но поради извършването на „rolling review“ ще бъде необходим по-кратък от обичайния период от време за оценка, в случай че бъде подадено заявление. 

  EMA ще направи допълнително съобщение, когато заявлението за разрешаване за употреба на ваксината бъде подадено. 

  Как се очаква да действа ваксината?
  Спутник V се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция със SARS-CoV-2. Този вирус използва протеини по външната си повърхност, наречени „spike“ – („шипови“) протеини, за да навлиза в клетките на организма и да причинява Covid-19. 

  Спутник V е направена от два различи вируса, принадлежащи към фамилията аденовируси, Ad26 и Ad5. Тези аденовируси са модифицирани, така че да съдържат гена, отговорен за синтеза на „spike“ протеина на SARS-CoV-2; те не могат да се възпроизвеждат в организма и да причиняват заболяване. Двата аденовируса се прилагат поотделно: Ad26 се използва в първата доза, а Ad5 се използва във втората доза за подсилване на ефекта от ваксината. След като бъде приложена, ваксината доставя гена на SARS-CoV-2 в клетки на организма.

  Клетките ще използват този ген, за да образуват „spike“ протеина. Имунната система на човек ще разпознае този „spike“ протеин като чужд и ще активира естествената защита – антитела и T клетки – срещу този протеин. Ако в последствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае „spike“ протеина на вируса и ще бъде подготвена да го атакува: антителата и T клетките ще работя съвместно, за да убият вируса, да предотвратят неговото навлизане в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки, като по този начин спомагат за предпазване от Covid-19.

  *Rolling review (предварителен преглед) е регулаторен инструмент, който EMA използва, за да ускори оценката на обещаващо лекарство по време на извънредна ситуация, касаеща общественото здраве. Обикновено всички данни за ефективността, безопасността и качеството на дадено лекарство или ваксина и всички необходими документи трябва да бъдат готови в началото на оценката и приложени към официално заявление за разрешаване за употреба. В случай на „rolling review“, Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) към EMA оценява данните от текущи проучвания, когато те станат налични. След като CHMP реши, че са налице достатъчно данни, компанията може да подаде официално заявление. Като оценява данните, когато те станат налични, CHMP може в по-кратки срокове да достигне до становище за разрешаването за употреба на лекарството. 

  По време на „rolling review“ и в хода на пандемията, дейността на EMA и нейните научни комитети се подпомага от специалната работна група за пандемията COVID-19 към EMA (COVID-ETF). Тази група обединява експерти от цялата европейска регулаторна мрежа в областта на лекарствата, като консултира разработването, разрешаването и проследяването на безопасността на лекарствата и ваксините срещу COVID-19 и съдейства за бързи и координирани регулаторни действия. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  преди 50 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година