петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2577 прочитания

    Учени по целия свят се опитват да създадат „универсална ваксина“ срещу Covid-19

    Тя би била ефективна срещу всичките варианти на коронавируса
    23 март 2021, 14:10 a+ a- a

    Илюстрация: NIH

    В лицето на нарастващото разпространение на вариантите на коронавируса, като тези, открити във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, целта е създаване универсална ваксина, ефективна срещу всички щамове, отбелязва Euronews.

    Около 20 екипа по целия свят са в ранните етапи на разработване на ваксини, които предлагат по-широка защита срещу редица коронавируси, от Covid-19 до Sars (Тежък остър респираторен синдром - ТОРС).

    Преди пандемията изследователите се опитват да създадат универсална ваксина срещу грип. Предклиничните им проучвания се оказаха обещаващи. Сега те прилагат метода за справяне с Covid-19. Разликата с текущите ваксини е частта от вируса, към която са насочени. Настоящите препарати се стремят да предизвикат имунен отговор чрез антитела, насочени към протеина, който се намира на повърхността на вируса (бел.ред.: шипчестият протеин). Универсалната ваксина, която се разработва във биотехнологична компания във Франция, е насочена към нуклеокапсидния протеин, който е вътре във вируса и е по-малко склонен към мутации.

    Делфин Гион-Гелин е ръководител на проекта за „универсална ваксина“ в Osivax, базиран в Лион. Тя казва: „Ние се насочваме към част вътре във вируса, която не е достъпна за антителата, затова обучаваме имунната система да развие друг тип отговор: клетъчен имунитет.“

    Компанията се надява да започне клинични изпитвания за универсалните ваксини срещу Covid-19 след една година. Засега опитите са върху животни. Във Франция публичната инвестиционна банка е предоставила на Osivax €15 млн. финансиране, като подобна сума е отпусната и от Европейската комисия.

    Има много други лаборатории, които търсят така наречената универсална ваксина. В САЩ, Белгия и Канада изследвания са започнали общо 10 лаборатории или университета. В Белгия стартиращата компания се насочва към части от протеин, който е от съществено значение за вируса, който би защитил срещу няколко от неговите форми.

    В САЩ лаборатория, съоснована от французин, казва, че се фокусира върху антиген, който избягва променливите части на шипчестия протеина и включва най-важните мутации. Но може ли тази потенциална нова ваксина да предвиди всички бъдещи еволюции на вируса?

    Паскал Брандис, главен изпълнителен директор на Phylex Biosciences, казва, че никой не може да прави дългосрочни прогнози. „Има възможност да се види появата на изцяло нова форма на вируса. Но що се отнася до текущия щам, чрез включване на най-важните мутации, мисля, че е възможно да се разработи универсална ваксина, която да бъде ефективна поне няколко години.“

    В отворено писмо, публикувано в научното списание Nature, двама водещи изследователи предупреждават за появата на нови и по-смъртоносни щамове, отчасти поради „безмилостното посегателство на човека към природната среда“.

    Това е другата надпревара, която стартира по целия свят: надпреварата за универсална ваксина. Проблемът е, че все още има несигурност относно нейната потенциална ефективност и ще е необходимо време за разработването ѝ – процес, който може да отнеме години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава