вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1061 прочитания

  Учени по целия свят се опитват да създадат „универсална ваксина“ срещу Covid-19

  Тя би била ефективна срещу всичките варианти на коронавируса
  23 март 2021, 14:10 a+ a- a

  Илюстрация: NIH

  В лицето на нарастващото разпространение на вариантите на коронавируса, като тези, открити във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, целта е създаване универсална ваксина, ефективна срещу всички щамове, отбелязва Euronews.

  Около 20 екипа по целия свят са в ранните етапи на разработване на ваксини, които предлагат по-широка защита срещу редица коронавируси, от Covid-19 до Sars (Тежък остър респираторен синдром - ТОРС).

  Преди пандемията изследователите се опитват да създадат универсална ваксина срещу грип. Предклиничните им проучвания се оказаха обещаващи. Сега те прилагат метода за справяне с Covid-19. Разликата с текущите ваксини е частта от вируса, към която са насочени. Настоящите препарати се стремят да предизвикат имунен отговор чрез антитела, насочени към протеина, който се намира на повърхността на вируса (бел.ред.: шипчестият протеин). Универсалната ваксина, която се разработва във биотехнологична компания във Франция, е насочена към нуклеокапсидния протеин, който е вътре във вируса и е по-малко склонен към мутации.

  Делфин Гион-Гелин е ръководител на проекта за „универсална ваксина“ в Osivax, базиран в Лион. Тя казва: „Ние се насочваме към част вътре във вируса, която не е достъпна за антителата, затова обучаваме имунната система да развие друг тип отговор: клетъчен имунитет.“

  Компанията се надява да започне клинични изпитвания за универсалните ваксини срещу Covid-19 след една година. Засега опитите са върху животни. Във Франция публичната инвестиционна банка е предоставила на Osivax €15 млн. финансиране, като подобна сума е отпусната и от Европейската комисия.

  Има много други лаборатории, които търсят така наречената универсална ваксина. В САЩ, Белгия и Канада изследвания са започнали общо 10 лаборатории или университета. В Белгия стартиращата компания се насочва към части от протеин, който е от съществено значение за вируса, който би защитил срещу няколко от неговите форми.

  В САЩ лаборатория, съоснована от французин, казва, че се фокусира върху антиген, който избягва променливите части на шипчестия протеина и включва най-важните мутации. Но може ли тази потенциална нова ваксина да предвиди всички бъдещи еволюции на вируса?

  Паскал Брандис, главен изпълнителен директор на Phylex Biosciences, казва, че никой не може да прави дългосрочни прогнози. „Има възможност да се види появата на изцяло нова форма на вируса. Но що се отнася до текущия щам, чрез включване на най-важните мутации, мисля, че е възможно да се разработи универсална ваксина, която да бъде ефективна поне няколко години.“

  В отворено писмо, публикувано в научното списание Nature, двама водещи изследователи предупреждават за появата на нови и по-смъртоносни щамове, отчасти поради „безмилостното посегателство на човека към природната среда“.

  Това е другата надпревара, която стартира по целия свят: надпреварата за универсална ваксина. Проблемът е, че все още има несигурност относно нейната потенциална ефективност и ще е необходимо време за разработването ѝ – процес, който може да отнеме години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 9 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 9 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 10 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 11 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 11 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина