петък, 01 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2599 прочитания

  Колко близо е универсалната ваксина срещу Covid-19?

  За следващото поколение ваксини и как те ще ни помогнат в овладяването на пандемията, разказва Паскал Брандис, основател и главен изпълнителен директор на PhylexBio, която разработва универсална ваксина срещу коронавируса
  31 март 2021, 10:54 a+ a- a

  Паскал Брандис има 35-годишен международен опит в биотехнологичната индустрия и финансите, особено в геномиката и ваксините. Той е бил председател и главен изпълнителен директор на Genset, компания за геномика, която е съосновал през 1989 г. и има пазарна капитализация над $1,5 млрд., преди да бъде придобита от Merck-Serono през 2002 г. Като част от Genset той организира първото двойно IPO на NASDAQ и Euronext, структурира партньорства със 7 основни фармацевтични и биотехнологични компании, включително първото споразумение за фармакогеномика в света с Abbott Laboratories през 1997 г., и разширява дейностите на компанията на 4 континента, включително Австралия, Калифорния, Франция, Япония и Сингапур. Съвсем наскоро, от 2013 до 2019 г., Брандис е съосновател и главен изпълнителен директор на CompuVax, лидер в изчислителното инженерство на ваксини. Преди това е президент и управляващ директор на Biobank Technology Ventures LLC, холдинг, който той съоснова през 2001 г., фокусирайки се върху собствения капитал на ранен етап. Паскал Брандис е заемал множество корпоративни директорски позиции в публични и частни компании, най-вече в списъците на NASDAQ: Innogenetics NV, ILOG SA и Ceres, Inc., и в момента е директор на Anima Biotech. От 1988 до 1989 г. е партньор в Eurocontinental Ventures в Лондон и пионер в биотехнологичните инвестиции в Европа. През 1986 г. основава и става главен изпълнителен директор на Unihon Services, компания, предоставяща корпоративни финанси и услуги за рисков капитал в Япония. Паскал Брандис е възпитаник на Ecole Polytechnique of Paris и има магистърска степен по икономически системи от Станфордския университет. Също така е основател и президент на France Biotech, професионалната асоциация на френските биотехнологични компании от 1997 до 2000 г. Той получава наградата за изключителни заслуги в биотехнологиите от Европейската фондация за партньорство в науките за живота през 1999 г.

  Откога работите върху многовалентна ваксина?
  От началото на пандемията преди повече от година.

  Ако разбирам правилно, става дума за антигенна ваксина и „транспортът“, който ще ползвате, е наночастица, също създадена от Вашата компания?
  Ние създадохме и антигена, и наночастицата, да. Нашата наночастица е създадена с основна цел да подобри имунния отговор.

  Но антигенът може да се „превози“ и от иРНК?
  Ваксината ни се състои само от иРНК. Тя съдържа в себе си информацията и за антигена, и за наночастицата. След „превоза“ на иРНК наночастицата се самосъздава и съдържа 60 копия на антигена.

  Какво представлява наночастицата на PhylexBio?

  Кога смятате, че продуктът Ви ще е готов за масова употреба?
  В началото на 2022 година.

  В колко дози ще се прилага Вашата ваксина?
  Добър въпрос. Тъй като нашата наночастица е много имуногенна, очакваме че ще е необходима само една доза. Клиничното изпитване фаза I ще ми отговори на този въпрос със сигурност. Към момента до е планирано да има две групи (съответно с една и две дози) и след края му ще сравним резултатите. Доколкото ми е известно това е първото клинично изпитание, създадено да сравнява два режима на дозиране, както и имуногенност срещу различни варианти.

  Защо създаването на „универсална ваксина“ е по-сложно, отколкото специфичните инжекции, които използваме в момента?
  Всички текущи ваксини използват антигена на шипчестия протеин на коронавируса. Това е голям протеин с много мутации (около 30 при вариантите, които са в циркулация в момента). Вирусът избягва текущите ваксини с помощта на някои от тези мутации. Нашата ваксина, първо: е фокусирана върху по-малък антиген с много малко мутации и второ: е мултивалентна, за да включи всички притеснителни мутации.

  Какъв тип имунитет ще създаде Вашата ваксина – с антитела или клетъчен?
  И двата вида.

  В този ред на мисли – колко дълго смятате, че ще продължи защитното действие на създадената от Вас ваксина?
  Нормално е антителата постепенно да изчезнат, такъв е случаят с всички ваксини. Но имунната система пази спомена за антигена в своите Б-клетки. В случай на нова инфекция тези „помнещи“ Б-клетки бързо възобновяват производството на антитела. Това е и причината нашата ваксина да може да има защитаващ ефект години наред.

  Шипчестият протеин на вируса в сиво с рецептора на гостоприемника в червено. Антигенът на Phylex е направен от участъци на шипчестия протеин близо до рецептора. Естествените захари, пренасяни от протеина, са в синьо

  Защо клетъчният имунитет е по-силен от този на антителата?
  Не е така. Неутрализиращите антитела са от основна важност, за да се предотврати навлизането на вируса в клетките. Клетъчният имунитет сам по себе си не е достатъчен. Най-добре е да има комбинация от двата вида имунитет.

  Може би отивам твърде далеч, но как ще се съхранява Вашата ваксина? Задавам този въпрос във връзка с изискването иРНК ваксините да се съхраняват при много ниски температури, което в крайна сметка ги прави скъпи и труднодостъпни.
  Формулата на нашата ваксина е различна от тези на съществуващите иРНК ваксини и позволява съхранение на 4 градуса по Целзий в хладилник. Това ще е голямо преимущество по отношение разпространението в много държави.

  Виждате ли края на тази пандемия?
  Много е трудно да се предвиди. Съществува вероятността вирусът да продължи да мутира бързо, какъвто е случаят с грипния вирус. В такъв случай би отнело много по-дълго време, за да се овладее пандемията. При всички случаи успешен контрол над тази пандемия най-вероятно няма да се случи преди 2023 година и то само с употребата на второ поколение ваксини.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 6 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 6 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 7 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 9 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 11 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени