петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  832 прочитания

  Великобритания съобщи за 30 случая на кръвосъсирване след имунизация с AstraZeneca

  Честотата на подобно усложнение е 1:600 000 в страната
  05 април 2021, 13:49 a+ a- a

  Великобритания съобщи за 30 случая на изключително редки кръвни съсиреци при хора, получили ваксината на AstraZeneca/Oxford. Именно такива случаи накараха някои европейски страни да ограничат употребата на ваксината в определени рискови възрастови групи, припомнят The New York Times.

  Докладите представляват допълнителни 25 случая, спрямо тези, за които британският регулаторен орган е бил уведомен до момента. До известна степен това хвърля светлина върху мистерията защо на Острова не се наблюдава същия феномен като в континентална Европа, отбелязва изданието. 

  Британският регулаторен орган по лекарствата заяви, че не е получавал съобщения за такива случаи на съсирване при хора, получили ваксината Pfizer-BioNTech.

  Случаите на съсирване са породили безпокойство, тъй като според учените са необичайни в известна степен. Те включват кръвни съсиреци, съчетани с необичайно ниски нива на тромбоцитите, състояние, което може да доведе до обилно кървене.

  Съсирванията, които предизвикват най-голямо безпокойство, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза, водят до съсиреци във вените, които отвеждат кръвта от мозъка, състояние, което може да доведе до рядък тип инсулт. Те представляват 22 от 30 случая на съсирване, за които Великобритания съобщи тази седмица. Но не е ясно дали някой от случаите е свързан с ваксината. И дори да са, британските и европейските регулатори заявиха, че са толкова редки, че ваксината трябва да продължи да се използва.

  Австралийските здравни власти разглеждат вероятен случай на същото нарушение на кръвосъсирването при 44-годишен мъж, получил ваксината на AstraZeneca около 22 март. Той е хоспитализиран в Мелбърн.

  В четвъртък (1 април) германската комисия за имунизация STIKO препоръча на всеки под 60-годишна възраст, получил първа доза от ваксината на AstraZeneca, да бъде направена или Pfizer/BioNTech, или Moderna като втора доза. Нидерландия заяви в петък (2 април), че временно е спряла употребата на ваксината при хора под 60 години след смъртта на жена, която е била ваксинирана.

  Докладвайки актуализирания си брой случаи, британският регулаторен орган по лекарствата заяви, че „ползите от ваксините срещу Covid-19 продължават да надвишават всички рискове“ и хората трябва да се имунизират, когато бъдат поканени за това. Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз (ЕМА) също препоръча на страните да продължат да използват ваксината на AstraZeneca. И двете агенции продължават разследването.

  Учени заявиха, че общият риск от конкретни съсирващи събития, които предизвикват безпокойство, е изключително нисък: приблизително един случай от 600 000 получатели на ваксината AstraZeneca във Великобритания. И е трудно да се разбере колко чести са случаите сред общата популация, като се има предвид, че може да бъде трудно да се диагностицират. Учените казват, че броят на случаите неизбежно ще се увеличи сред ваксинираните хора, тъй като лекарите започват да следят по-внимателно за това състояние.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 10 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 10 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 11 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 11 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 13 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник