четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3278 прочитания

    В Япония извършиха първата в света трансплантация на бял дроб от жив донор

    Донорите всъщност са двама – синът и съпругът на пациентка с тежки белодробни увреждания вследствие на Covid-19
    09 април 2021, 10:06 a+ a- a

    Илюстрация: National Cancer Institute

    Университетската болница в Киото съобщи в четвъртък (8 април), че е извършила първата в света трансплантация на бели дробове от жив донор на пациент, който е загубил функционалността на двата си бели дроба поради инфекция от новия коронавирус.

    Операцията е продължила около 11 часа. Трансплантирани са част от здрави бели дробове от съпруга и сина на пациентката, за да замени нейните нефункциониращи бели дробове. И двамата донори са в стабилно състояние и пациентът, който в момента е в реанимация, се очаква да бъде изписан след два месеца, ако всичко върви добре, казаха от болницата.

    Според болницата, докато десетки трансплантации на бели дробове за лечение на увреждане след инфекция с Covid-19 са извършени с помощта на органи от хора в мозъчна смърт в Китай, САЩ и Европа, периодът на изчакване за пациентите може да бъде до 2,5 година в Япония, където има малко такива донори.

    След като е установено, че жената в този случай няма надежда за възстановяване и само белодробна трансплантация може да спаси живота ѝ, съпругът и синът ѝ предлагат да дарят част от белите си дробове. Операцията е планирана, след като и двамата осъзнават риска от намален белодробен капацитет от тяхна страна.

    Обикновено има ограничения за това кой може да се подложи на такива трансплантации въз основа на възрастта и физическото състояние, като операцията е ограничена до възрастните хора и тези с основните заболявания в случай на увреждане от Covid-19.

    Но професор Хироши Дате, гръден хирург, който отговаря за операцията, казва: „Мисля, че има много надежда за това лечение в смисъл, че то създава нова възможност.“

    Съпругът и синът на жената са изразили благодарност и радост от успешната трансплантация на белия дроб, съобщиха от болницата.

    Жената, която живее в Западна Япония, не е имала предшестващи медицински състояния, но дихателната ѝ функция се влошава бързо, след като в края на миналата година е заразена с коронавирус. Тя развива пневмония и това кара белите дробове да се втвърдят и свият, разрушавайки по-голямата част от тяхната функционалност.

    Болницата е преценила, че рискът от инфекция за медицинския персонал е намалял достатъчно, след като са изминали поне два месеца, откакто пациентката има отрицателен PCR тест.

    Жената е приета в болница в понеделник (5 април), докато е свързана с изкуствено устройство, заместващо функцията нма белите дробове и сърцето, известно като екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO), и два дни по-късно е подложена на трансплантация на част от левия бял дроб на съпруга си и част от десния бял дроб на сина си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС