събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  307 прочитания

  Германия се противопоставя на европейската политика за ограничаване на средствата за наука

  Брюксел се кани да ограничи участието в европейски научни програми на Великобритания и други важни европейски партньори в тази сфера
  27 април 2021, 10:08 a+ a- a

  Германия води европейската съпротива срещу предложение от Европейската комисия за изключване на учени от Великобритания и други неевропейски държави от чувствителни части на програмата за научно съдействие на блока на стойност €90 милиарда, пише The Financial Times.

  Според документи, видяни от изданието, Берлин се противопоставя остро на ходовете на Брюксел, които се опитват да изключат съдействието на учени, които не са базирани в ЕС в проекти, финансирани от блока, особено в сферата на квантовите технологии и проучването на космоса.

  Промените ще засегнат учени от държави като Великобритания, Швейцария и Израел, които плащат, за да се присъединят към програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, известна като Horizon Europe.

  Комисията предлага промяната с мотива, че ще подкрепи стремежа на блока за по-голяма стратегическа автономност чрез запазване на ценна интелектуална собственост в рамките на ЕС. Но дипломати от редица държави от ЕС заявиха, че политиката е породила опасения относно настъпващ протекционизъм, който може да навреди на сътрудничеството с дългогодишни и доверени партньори.

  Дипломати заявиха, че около половината от 27-те държави в ЕС са изразили опасения на заседание на изследователската работна група на блока в понеделник (26 април). Предвидени са по-нататъшни дискусии.

  Германският министър на проучванията Аня Карличек пише писмо до комисията, адресирано до Тиери Бретон и Мария Габриел. В него тя предупреждава, че планираните промени са предизвикали загриженост не само в Германия, но и в други държави и в общността на изследователите като цяло. Според нея Швейцария, Израел и Великобритания традиционно са важни партньори с отлични институти и учени, особено в полето на квантовите технологии. Според Карличек ще е „много вредно“ за ЕС, ако на тези държави бъде забранено да участват.

  В последните седмици и други държави са изразили притеснения по отношение на планирания ход, включително прибалтийските държави, Нидерландия, Австрия и Белгия. Според Дания „широки изключения“ ще увредят Horizon Europe „в дългосрочен план“.

  Програмата Horizon Europe трябва да е активна в периода 2021-2027 г. и е последното повторените от европейските 7-годишни цикли на финансиране на програми за проучване и развитие (R&D). Бюджетът ѝ е в размер на около €95,5 милиарда и представлява най-голямата международна програма за проучвания в света. Освен това е и една от малкото европейски програми, към които Великобритания настоя да остане част при Брекзит, отбелязва още FT.

  Разногласието за политиката в тази насока идва във време, в което дебатите вътре в Европейската комисия са основно за това докъде трябва да стигне дневния ред за автономност на фона на резултатите от президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ, проблемите във веригите на доставка, предизвикани от пандемията и предизвикателството как да се справи с икономически ръст на Китай, отбелязва още изданието.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година