петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1598 прочитания

    СЗО обяви индийския вариант на Covid-19 за притеснителен

    B.1.617, който все по-често се среща в страната, е силно заразен
    11 май 2021, 12:02 a+ a- a

    На фона на задълбочаваща се криза в Индия, Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е определила варианта B.1.617, който все по-често се среща в страната, като вариант на безпокойство. Учените все още не знаят много за варианта, но се притесняват, че той може да спомогне за повишаване на нарастването на коронавирусните инфекции в страната, които според експертите вероятно са повече от официално обявеното.

    „Има повишена предаваемост, демонстрирана от някои предварителни проучвания“ на варианта, каза д-р Мария Ван Керхове, технически ръководител на реакцията на СЗО за коронавируса.

    Д-р Ван Керхов каза също, че проучване на ограничен брой пациенти, което все още не е рецензирано, предполага, че антителата от ваксини или инфекции с други варианти може да не са толкова ефективни срещу B.1.617. Агенцията обаче заяви, че ваксините вероятно ще са достатъчно мощни, за да осигурят защита срещу B.1.617.

    Вариантът е открит за първи път в Индия в края на 2020 г., но става по-разпространен в страната от март. Оттогава е открит в 32 държави, включително САЩ и Обединеното кралство. Съобщението на СЗО идва, когато все по-голям брой медицински експерти осъждат реакцията на индийското правителство и призовават за национална карантина, за да се опитат да ограничат ужасяващите жертви, пише The New York Times.

    Въпреки че официалните данни вече са поразителни, повече от 350 000 нови инфекции дневно този месец и близо 250 000 смъртни случая, някои експерти казват, че официалните данни са значително по-малко от реалните и изчисляват, че Индия е на път да претърпи повече от един милион смъртни случая до август.

    Първоначално СЗО класифицира B.1.617 като „вариант от интерес“, тъй като има определени мутации, които са свързани с по-високо предаване и потенциал за избягване на ваксините. На пресконференция в понеделник (10 май) служители на агенцията обявиха, че са го издигнали на по-високо ниво.

    Други варианти на безпокойство включват B.1.1.7, който за първи път е идентифициран в Обединеното кралство (Кент), и P.1, който първоначално е бил открит в Бразилия.

    Но експертите предупреждават, че все още не е ясно какъв фактор е изиграл B.1.617 при катастрофалното нарастване на случаите в Индия. Те посочват перфектната буря от гафове в общественото здраве, като например разрешаване на масови политически митинги и религиозни фестивали през последните месеци.

    „Загрижен съм за 617 - мисля, че трябва да го наблюдаваме много внимателно“, каза Кристиян Андерсен, вирусолог от Изследователския институт Скрипс в Ла Джола, Калифорния. Но той предупреди, че в Индия се анализират относително малко проби за варианти, което затруднява разбирането колко опасен е B.1.617. „Наистина, наистина се нуждаем от по-добри данни извън Индия“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство