петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1433 прочитания

    ЕМА: Доста сме уверени, че ваксините са ефективни срещу индийския вариант

    ЕС призова за „аварийни спирачки“ за пътуващите от и до Индия
    14 май 2021, 09:37 a+ a- a

    Ваксините срещу Covid-19, разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna, изглежда са ефективни срещу новия индийски щам, заяви Европейската агенция по лекарствата (EMA) в сряда (12 май). Данните, прегледани от европейския регулатор, за ефикасността на иРНК ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna срещу варианта, открит в Индия, са „обнадеждаващи“, каза на пресконференция мениджърът на стратегията за ваксини на ЕМА Марко Кавалери, цитиран от Euronews.

    Информационната РНК или иРНК е активна съставка, която съдържа инструкции за човешките клетки да конструират безвредно парче от коронавируса, наречено шипчест протеин, което имунната система след това разпознава като чужд, което ѝ позволява да създаде отговор срещу вируса при заразяване.

    Кавалери също така е оптимист, че ваксините на базата на аденовирус от AstraZeneca/Oxford и Johnson & Johnson ще предпазват от варианта.

    Но той добави, че EMA очаква допълнителни данни от Индия, където се прилага версия на ваксината AstraZeneca. „Засега като цяло сме доста уверени, че ваксините ще бъдат ефективни срещу този вариант“, каза той.

    Тези четири ваксини са одобрени от надзорния орган за употреба в целия Европейски съюз. Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), близо две трети от 209,2 милиона дози, изпратени в страните от ЕС/ЕИП, са Pfizer/BioNTech, докато Moderna е доставила над 18,6 милиона дози за европейските страни.

    Вариантът B.1.617, който се появи за първи път в Индия през октомври, сега е открит в 44 страни. Световната здравна организация (СЗО) тази седмица го класифицира като „обезпокоителен“.

    Той се присъедини към списък с три други варианта на коронавирус, тези, които за първи път се появиха в Обединеното кралство (Кент), Бразилия и Южна Африка, които се считат за по-опасни от оригиналния щам, тъй като са или по-заразни, или по-смъртоносни, или устойчиви на определени ваксини.

    B.1.617 е отчасти обвинен за опустошителния прилив на инфекции и смърт в Индия, където официалният брой на загиналите от Covid-19 премина 250 000 в сряда (12 май), след като страната регистрира нов дневен рекорд от 4205 смъртни случая.

    В сряда комисията на ЕС призова 27-те държави-членки на блока да „приложат „аварийна спирачка“, като временно забранят всички несъществени пътувания до и от Индия поради опасения относно разпространението на варианта.

    „Важно е да се ограничат до строг минимум категориите пътници, които могат да пътуват от Индия по съществени причини, а тези, които все още могат да пътуват от Индия, да бъдат подложени на строги условия за тестване и карантина“, се казва в изявлението.

    Няколко европейски държави, включително Германия, Франция и Белгия, вече сериозно ограничиха достъпа на пътници от Индия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам