събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  365 прочитания

  Ваксината на Sanofi/GSK с обещаващи резултати от 2 фаза на изпитанията

  От компаниите се надяват тя да получи регулаторно одобрение до края на годината
  17 май 2021, 15:20 a+ a- a

  Потенциалната ваксина срещу Covid-19 на Sanofi и GlaxoSmithKline (GSK) предизвика силни имунни реакции във всички възрастови групи в предварителните проучвания след по-ранен неуспех. Така препаратът може да се присъедини към борбата срещу пандемията още тази година, отбелязва AP.

  След две дози от препарата, участниците показват неутрализиращи антитела в съответствие с тези, открити при хора, които са се възстановили от болестта, според резултатите от фаза 2 на клиничните проучвания. Производителите на лекарства заявиха, че планират да започнат изпитвания и производство на късен етап през следващите седмици и се надяват да спечелят регулаторно одобрение за ваксината преди края на 2021 г.

  Регулаторите вече са разрешили редица ваксини срещу Covid-19, въпреки че експертите казват, че са необходими повече, тъй като органите на общественото здравеопазване по цял свят се състезават да ваксинират своите жители на фона на пандемия, която вече е убила над 3,3 милиона души и е причинила икономически хаос, отбелязва агенцията.

  Ваксината Sanofi-GSK е важна част от стратегията за ваксиниране на Европейския съюз и по-специално е подкрепена от правителството на френския президент Еманюел Макрон. Но изследователите трябваше да я преформулират, след като ранното тестване показа неадекватен имунен отговор при възрастни хора.

  Кандидатът на Sanofi-GSK се присъединява към около дузина ваксини, които сега преминават през късни етапи на клинични изпитвания. Компаниите планират да произвеждат до 1 милиард дози годишно и са подписали споразумения за доставка със САЩ, Канада и развиващите се страни. Експерти по обществено здраве казват, че за да се сложи край на пандемията ще са необходими няколко ваксини поради предизвикателствата при бързото производство и разпределяне на достатъчно дози, за да бъдат ваксинират милиарди хора.

  „Знаем, че ще са необходими множество ваксини. Заради новопоявяващите се варианти необходимостта от ефективни и бустер ваксини, които могат да се съхраняват при нормални температури, се увеличава“, каза Томас Триумф, ръководител на звеното за ваксини на Sanofi.

  Резултатите, са от проучване фаза 2, включващо 722 доброволци на възраст от 18 до 95 години в САЩ и Хондурас. Ваксината показва още по-силни резултати от антитела при хора, които вече са се възстановили от вируса. От Sanofi коментираха, че това прави препарата потенциално силен кандидат като бустер в бъдеще за тези, които вече са били ваксинирани с конкурентни продукти.

  Изпитанието в късния етап ще включва около 37 000 участници от различни страни по света, съобщиха от компаниите. Те планират да проучат ефикасността срещу варианта на вируса, идентифициран за първи път в Южна Африка, и потенциално други.

  След първоначалния неуспех, Sanofi постигна споразумения за подпомагане на бутилирането или производството на конкурентни ваксини, създадени от Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Напредъкът във ваксината на Sanofi/GSK няма да наруши тези производствени планове, заяви Триумф.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент