събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1714 прочитания

    Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са високоефективни срещу индийския вариант

    Това показва ново британско проучване при условие, че са поставени и двете дози от препаратите
    25 май 2021, 13:26 a+ a- a

    И двете ваксини на Pfizer и AstraZeneca са много ефективни за защита от щама на вируса Covid-19, открит за първи път в Индия. Това установи проучване на Public Health England (PHE), което все още не е публикувано в научно списание, което означава, че не е рецензирано.

    Анализът, извършен между 5 април и 16 май, установява, че ваксината на Pfizer е 88% ефективна срещу симптоматично заболяване от индийския вариант две седмици след втора доза, в сравнение с 93% ефективност срещу британския вариант (от Кент). От своя страна, препаратът на AstraZeneca е 60% ефективен, в сравнение с 66% спрямо британския вариант за същия период.

    Разликата в ефективността между двете ваксини може да се дължи на факта, че двете дози на различните ваксини се прилагат по различна схема, съобщи PHE. Данните сочат, че AstraZeneca отнема повече време, за да достигне максимална ефективност, така че защитата, която предоставя, може да се увеличи допълнително.

    „Вече е ясно колко важна е втората доза, за да се осигури възможно най-силната защита срещу Covid-19 и неговите варианти“, каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Guardian. „Всеки трябва да резервира своята ваксина, когато му бъде предложено.“

    В допълнение към защитата, предлагана срещу симптоматичен Covid-19, PHE заяви, че очаква да види още по-високи нива на ефективност срещу приемане в болница и смъртни случаи.

    „Това проучване дава уверение, че две дози от двете ваксини предлагат високи нива на защита срещу симптоматично заболяване от варианта B.1.617.2 (Индия) и очакваме ваксините да бъдат още по-ефективни при предотвратяване на хоспитализация и смърт“, каза Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в PHE.

    Тази гледна точка беше подкрепена от д-р Сюзън Хопкинс, директор за стратегическа реакция срещу Covid-19 за PHE. „Сега имаме ранни доказателства, че ваксината предпазва [срещу индийския вариант]“, каза тя. 

    Също така беше установено, че и двете ваксини са 33% ефективни срещу симптоматично заболяване, причинено от варианта от Индия, три седмици след първата доза. Това се сравнява с около 50% ефективност спрямо английския вариант.

    Анализът е извършен върху хора от всички възрастови групи от 5 април, за да обхване времето, когато се появява индийския вариант и включва 1054 души, потвърдени като притежаващи варианта чрез геномно секвениране.

    Хопкинс добави, че PHE ще провежда по-нататъшни проучвания на седмична база и ще съветва правителството относно последиците от предложените облекчения в противоепидемичните мерки, предвидени за следващия месец.

    Отделен анализ от PHE показва, че досега програмата за ваксинация е предотвратила 13 000 смъртни случая от Covid-19 и около 39 100 приема в болница при възрастни хора в Англия до 9 май.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство