четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  922 прочитания

  Ваксината на Novavax с 90% ефективност

  Компанията може да произвежда до 100 млн. дози на тримесечие до края на септември
  14 юни 2021, 16:18 a+ a- a

  Ваксината Covid-19 на Novavax е много ефективна за предотвратяване на симптоматични инфекции, хоспитализации и тежки заболявания, разкриха дългоочакваните резултати от проучването на Фаза 3, предаде STAT. Ваксината е 90% защитна срещу лабораторно потвърдена симптоматична инфекция.

  Резултатите от изпитването поставят тази ваксина в същата група по ефикасност като иРНК ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna. Резултатите бяха публикувани в изявление; Novavax заяви, че ще представи пълните данни от клиничното изследване за публикуване в рецензирано списание на по-късна дата.

  Компанията също така заяви, че ще подаде документи пред няколко регулатора на лекарства, включително американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), през третото тримесечие и очаква да може да произвежда 100 милиона дози на месец до края на това тримесечие, увеличавайки производството до 150 милиона на месец до края на година.

  Резултатите са в съответствие с констатациите от по-ранно, по-малко проучване на Novavax, проведено в Обединеното кралство, което беше съобщено през януари. И са в съответствие и с показателите на иРНК ваксините, които вече се използват, казва Джон Мур, имунолог от университета Weill Cornell.

  „По мощност, ефикасност е сравним с ваксините на Pfizer и Moderna“, каза Мур, който е участник в изпитанието Novavax.

  Ваксината е била 91% защитна при хора, за които се смята, че са изложени на висок риск от лош изход от инфекция с Covid-19, включително хора на възраст над 65 години, хора с хронични здравословни състояния, които са повишили риска от тежка инфекция с Covid, и такива при обстоятелства с често излагане на Covid, отчитат от компанията.

  Сред близо 30 000 участници в проучването, проведено в САЩ и Мексико, има 77 потвърдени случая на Covid - 63 в групата с плацебо и 14 в тази на ваксината. Всички случаи в групата на ваксините са леки. Има 10 умерени и четири тежки инфекции сред получателите на плацебо. В проучването няма фатални инфекции.

  Ваксината е тествана при възрастни на 18 и повече години. Все още е в ход клинично проучване, включващо 2248 юноши и тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години.

  В изявлението на компанията се казва, че ваксината, известна понастоящем като NVX-CoV2373, също е била 93% защитна срещу така наречените варианти на безпокойство и варианти на интереси - версии на вируса, които имат мутации, които в някои случаи увеличават тяхната преносимост и/или тяхната вирулентност. Но повечето хора в проучването, които са били заразени с един от вариантите на безпокойство, са били заразени с варианта Alpha, известен също като B.1.1.7, който е открит за първи път в Обединеното кралство и сега е доминиращият вирус в САЩ.

  От информацията, публикувана до момента, изглежда, че никой от участниците не е бил заразен с тревожния вариант Делта, забелязан за първи път в Индия, така че ефективността на ваксината срещу него остава под въпрос. Много малко от инфекциите се дължат на Бета или Гама варианта, за първи път наблюдавани съответно в Южна Африка и Бразилия.

  Изпитванията на иРНК ваксините бяха завършени преди първоначално да бъдат открити тревожните варианти.

  Има големи надежди за тази ваксина, която може да се съхранява при температура в обикновен хладилник, което прави разпространението ѝ по-лесно от това на иРНК ваксините. Ваксината се прилага в две дози с интервал от три седмици.

  Ваксината е така наречената рекомбинантна протеинова ваксина, с шипчест протеин на вируса SARS-CoV-2, отглеждан в клетки от молци. Тези протеини се оформят в наночастици, които след това се смесват с адювант, съединение, което повишава имунния отговор към ваксината.

  Ваксината, която ако бъде одобрена, ще бъде първият лицензиран продукт на Novavax, пристига късно на американския пазар, където в момента има достатъчно ваксина от трима други оторизирани доставчици - Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson - за ваксиниране на всички останали отговарящи на условията лица. Но глобалната нужда от допълнителни източници на ваксини остава висока.

  Novavax сключи споразумение с Gavi, Алиансът за ваксини, за доставка на 350 милиона дози от своята ваксина, след като бъде разрешена за употреба, до съоръжението COVAX, партньорство, управлявано от Gavi, Световната здравна организация и Коалицията за иновации за готовност за епидемия, която работи за осигуряване на ваксини за страни по целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително