четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1538 прочитания

    Ваксината на Novavax с 90% ефективност

    Компанията може да произвежда до 100 млн. дози на тримесечие до края на септември
    14 юни 2021, 16:18 a+ a- a

    Ваксината Covid-19 на Novavax е много ефективна за предотвратяване на симптоматични инфекции, хоспитализации и тежки заболявания, разкриха дългоочакваните резултати от проучването на Фаза 3, предаде STAT. Ваксината е 90% защитна срещу лабораторно потвърдена симптоматична инфекция.

    Резултатите от изпитването поставят тази ваксина в същата група по ефикасност като иРНК ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna. Резултатите бяха публикувани в изявление; Novavax заяви, че ще представи пълните данни от клиничното изследване за публикуване в рецензирано списание на по-късна дата.

    Компанията също така заяви, че ще подаде документи пред няколко регулатора на лекарства, включително американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), през третото тримесечие и очаква да може да произвежда 100 милиона дози на месец до края на това тримесечие, увеличавайки производството до 150 милиона на месец до края на година.

    Резултатите са в съответствие с констатациите от по-ранно, по-малко проучване на Novavax, проведено в Обединеното кралство, което беше съобщено през януари. И са в съответствие и с показателите на иРНК ваксините, които вече се използват, казва Джон Мур, имунолог от университета Weill Cornell.

    „По мощност, ефикасност е сравним с ваксините на Pfizer и Moderna“, каза Мур, който е участник в изпитанието Novavax.

    Ваксината е била 91% защитна при хора, за които се смята, че са изложени на висок риск от лош изход от инфекция с Covid-19, включително хора на възраст над 65 години, хора с хронични здравословни състояния, които са повишили риска от тежка инфекция с Covid, и такива при обстоятелства с често излагане на Covid, отчитат от компанията.

    Сред близо 30 000 участници в проучването, проведено в САЩ и Мексико, има 77 потвърдени случая на Covid - 63 в групата с плацебо и 14 в тази на ваксината. Всички случаи в групата на ваксините са леки. Има 10 умерени и четири тежки инфекции сред получателите на плацебо. В проучването няма фатални инфекции.

    Ваксината е тествана при възрастни на 18 и повече години. Все още е в ход клинично проучване, включващо 2248 юноши и тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години.

    В изявлението на компанията се казва, че ваксината, известна понастоящем като NVX-CoV2373, също е била 93% защитна срещу така наречените варианти на безпокойство и варианти на интереси - версии на вируса, които имат мутации, които в някои случаи увеличават тяхната преносимост и/или тяхната вирулентност. Но повечето хора в проучването, които са били заразени с един от вариантите на безпокойство, са били заразени с варианта Alpha, известен също като B.1.1.7, който е открит за първи път в Обединеното кралство и сега е доминиращият вирус в САЩ.

    От информацията, публикувана до момента, изглежда, че никой от участниците не е бил заразен с тревожния вариант Делта, забелязан за първи път в Индия, така че ефективността на ваксината срещу него остава под въпрос. Много малко от инфекциите се дължат на Бета или Гама варианта, за първи път наблюдавани съответно в Южна Африка и Бразилия.

    Изпитванията на иРНК ваксините бяха завършени преди първоначално да бъдат открити тревожните варианти.

    Има големи надежди за тази ваксина, която може да се съхранява при температура в обикновен хладилник, което прави разпространението ѝ по-лесно от това на иРНК ваксините. Ваксината се прилага в две дози с интервал от три седмици.

    Ваксината е така наречената рекомбинантна протеинова ваксина, с шипчест протеин на вируса SARS-CoV-2, отглеждан в клетки от молци. Тези протеини се оформят в наночастици, които след това се смесват с адювант, съединение, което повишава имунния отговор към ваксината.

    Ваксината, която ако бъде одобрена, ще бъде първият лицензиран продукт на Novavax, пристига късно на американския пазар, където в момента има достатъчно ваксина от трима други оторизирани доставчици - Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson - за ваксиниране на всички останали отговарящи на условията лица. Но глобалната нужда от допълнителни източници на ваксини остава висока.

    Novavax сключи споразумение с Gavi, Алиансът за ваксини, за доставка на 350 милиона дози от своята ваксина, след като бъде разрешена за употреба, до съоръжението COVAX, партньорство, управлявано от Gavi, Световната здравна организация и Коалицията за иновации за готовност за епидемия, която работи за осигуряване на ваксини за страни по целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк