петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4163 прочитания

    Какво знаем за вариант делта на коронавируса?

    Той е много по-заразен от алфа, но ваксините имат висока ефективност срещу него
    15 юни 2021, 10:09 a+ a- a

    Вариант делта е новото наименование на вариант B.1.617.2, според новата класификация на Световната здравна организация. Той беше първо установен в Индия, поради което е известен и като индийски вариант.

    СЗО определи Делта като вариант, който представлява интерес през април, и вариант на безпокойство на 11 май. Изглежда, че причинява по-тежки симптоми, според данни от Индия и другаде, включително болки в стомаха, гадене, повръщане, загуба на апетит, загуба на слуха и болки в ставите.

    Главоболие, възпалено гърло и хрема са най-често съобщаваните симптоми, свързани с инфекцията на Covid във Великобритания, пише BBC. Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, казва, че разболяването с вариант Делта може да се почувства „по-скоро като лоша настинка“ за по-младите хора. Но въпреки че може да не се чувстват много зле, те биха могли да бъдат заразни и да изложат други на риск.

    Класическите симптоми на Covid, за които хората трябва да внимават, казват от NHS, са:
    • кашлица;
    • висока температура;
    • загуба на мирис или вкус.

    Проф. Спектър обаче казва, че те вече се срещат по-рядко въз основа на данните, които екипът на Zoe получава от хиляди хора, регистрирали симптомите си в приложение. „От началото на май разглеждаме най-честите симптоми при потребителите на приложението - и те не са същите като преди,“ казва той.

    Промяната изглежда свързана с разпространението на вариант Делта, представляващ 90% от случаите на Covid във Великобритания в момента. Треската остава доста често срещана, но загубата на обоняние вече не се появява в топ 10 на симптомите, казва проф. Спектър.

    „Този вариант изглежда работи малко по-различно“, казва той. „Хората може да си помислят, че имат просто сезонна настинка и да излизат на купони и могат да заразят около шест други души. Смятаме, че това подхранва голяма част от проблема. Съобщението тук е, че ако сте млади, така или иначе ще получите по-леки симптоми. Може да го почувствате като силна настинка или някакво странно усещане за нещо, което не е наред, но останете у дома и си направете тест“, добавя д-р Спектър.

    Междувременно The Guardian съобщи, че вариант Делта вече е разпространен в 74 държави и продължава да се разпространява бързо, пораждайки опасения, че може да се превърне в доминиращия вариант в глобален мащаб. Огнища на делта са установени в Китай, САЩ, Африка, Скандинавия и държави по крайбрежието на Тихия океан. Според учени той изглежда е по-заразен и причинява по-сериозно заболяване.

    Според бившия комисар на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) Скот Готлиб в САЩ случаите на вариант Делта се удвояват приблизително на всеки две седмици и представляват 10% от всички нови случаи, докато във Великобритания те са над 90% от новоустановените инфекции.

    Докато здравните власти по света събират и споделят данни за разпространението на новия вариант, опасението е, че в страните в развиващия се свят с по-несигурни системи за мониторинг, вариантът Делта може вече да се е разпространил много повече, отколкото е съобщено.

    Ашиш Джа, деканът на училището за обществено здраве в Университета Браун в САЩ, миналата седмица нарече вариант Делта „най-заразният вариант, който сме виждали досега“.

    Както при предишните варианти, Делта се оказва ефективен при избягване на съществуващите гранични и карантинни мерки. В Австралия са наблюдавани случаи в Мелбърн въпреки строгия контрол.

    Доказателствата от Гуанджоу в Китай са силно обезпокоителни. Там здравните служители са съобщили, че 12% от пациентите стават тежко или критично болни в рамките на три до четири дни от появата на симптомите, което е до четири пъти повече спрямо предишните щамове, а болните индивиди заразяват повече хора.

    Изследвания в Китай, отразяващи в голяма степен тези от Обединеното кралство, където вариантът е доминиращ, също така установяват, че щамът е малко по-устойчив на ваксини, по-специално на единична доза.

    Междувременно Bloomberg съобщи, че ваксините срещу Covid-19 на Pfizer Inc. и AstraZeneca Plc са високо ефективни след две дози за предотвратяване на хоспитализация на заразените с делта варианта, подчертавайки спешността хората да бъдат напълно защитени.

    Ваксината на Pfizer и BioNTech SE е 96% ефективна срещу хоспитализация след две дози, докато тази на AstraZeneca и University of Oxford е 92% ефективна, според анализ, обявен от Public Health England (PHE). Тези резултати са сравними с предлаганата защита срещу алфа варианта, който се появи за първи път във Великобритания, показват данните.

    През май месец данни на PHE показваха ефективност на двете ваксини срещу симптоматично заболяване от делта варианта – 33% три седмици след първата доза. Това проучване установи, че ваксината на Pfizer е 88% ефективна 2 седмици след втората доза и че две дози от ваксината на AstraZeneca са 60% ефективни.

    В ход е по-нататъшната работа за установяване на нивото на защита срещу смърт от делта варианта, но се очаква то да бъде високо, както и при други варианти. Анализът включва повече от 14 000 случая на вариант делта, 166 от които са хоспитализирани, между 12 април и 4 юни.

    Изследователи в Шотландия установиха, че ваксината на Pfizer предлага 92% защита срещу алфа варианта и 79% срещу делта 14 дни след втората доза. Това в сравнение със 73% и 60% защита за ваксината на AstraZeneca. Авторите предупредиха, че сравнението на ваксините трябва да се тълкува с повишено внимание поради наблюдателния характер на данните.

    Междувременно според тези констатации, представени в изследователско писмо, публикувано в The Lancet, хората, заразени с делта варианта, са повече от два пъти по-склонни да попаднат в болницата, отколкото с алфа варианта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк