четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5159 прочитания

    След делта идва и ламбда

    Вариантът е широко разпространен в Латинска Америка, установен е и в Европа
    07 юли 2021, 12:07 a+ a- a

    Най-новият вариант на коронавируса, наречен ламбда, вече е наличен в поне 27 различни страни, съобщи Euronews. Той е особено широко разпространен в цяла Южна Америка, след като се появи за първи път в Перу през август миналата година и отчита все повече случаи в тези страни.

    Ламбда вече е и в Европа, където се води битка срещу вариант делта, но поради липса на проучвания все още не е ясно колко основателна причина за безспокойство е той.

    Вариантът все още не е включен в списъка като „вариант на безпокойство“, а по-скоро като „вариант на интерес“ от СЗО, което означава, че е идентифициран като причинител на предаване или е открит в множество държави.

    Ламбда представлява близо 82% от пробите за случаи на коронавирус, съобщени през май и юни, според Панамериканската здравна организация (PAHO). Регионалният съветник на PAHO по възникващи вирусни заболявания, Жайро Мендес, заяви на 30 юни, че е открит в осем страни от Латинска Америка и Карибите, „но спорадично в повечето страни“.

    Въпреки че явно е доминиращият щам в Перу, в Чили той представлява над 31% от пробите от май и юни. Мендес заяви, че все още няма ясни доказателства, че това е по-трансмисивен вирус.

    „Възможно е способността за предаване да е увеличена. Това е явление, което не е добре проучено и документирано и не можем да направим сравнение между други варианти като гама и делта... Ние настояваме, че епидемиологията на вируса и увеличаването на случаите отговарят на няколко фактора. Поради тази причина настояваме, че усилията за овладяване на епидемията са контрол и намаляване на разпространението“, каза той.

    Public Health England в Обединеното кралство наскоро съобщи, че няколко случая, причинени от ламбда, са били открити в страната и са признали, че има „потенциална повишена предаваемост или възможна повишена устойчивост към неутрализиращи антитела“. Въпреки това се казва, че са необходими повече проучвания.

    Изследване на NYU Grossman School of Medicine, което все още не е рецензирано, публикувано на 3 юли, предполага, че ваксините са ефективни срещу варианта ламбда.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично