петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1733 прочитания

    Британски учени подкрепиха прилагането на трети дози ваксина

    Намаляването на антителата може да е знак за по-ниска защита месеци след имунизация
    29 юли 2021, 16:21 a+ a- a

    Учени във Великобритания подкрепиха предложенията за бустерни дози от ваксината срещу Covid през есента, след като кръвните тестове на стотици хора разкриха, че защитните антитела могат да отслабнат значително в рамките на седмици след второто ваксиниране, съобщава The Guardian.

    Спадът в антителата след ваксинацията се очаква и не означава непременно, че хората са по-уязвими към болести, но изследователите са загрижени, че ако спадът продължи, ефективността на ваксините може да намалее.

    Изследването на UCL Virus Watch установи, че антителата, генерирани от две дози от ваксините Oxford/AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, започват да намаляват още шест седмици след втората доза, като в някои случаи спадат повече от 50% за 10 седмици.

    Изследователите подчертават, че и двете ваксини са изключително ефективни срещу Covid, но констатациите подкрепят плановете за бустер кампания тази есен, особено за тези, които са били ваксинирани рано и с препарата на Оксфорд/AstraZeneca.

    „Знаем, че нивата на антитела в началото са високи и значително спадат“, казва проф. Роб Олдридж, епидемиолог по инфекциозни заболявания в Университетския колеж в Лондон. „Ние сме загрижени, че ако те продължат да намаляват със скоростта, която видяхме, защитните ефекти на ваксините също ще започнат да намаляват и големият въпрос е кога ще се случи това?“

    Междинните съвети от Съвместната комисия по ваксинация и имунизация (JCVI) миналия месец насърчиха NHS да се подготви за есенна бустер програма, но окончателно решение дали да се продължи не е взето. Не е ясно дали защитата от ваксини е отслабнала достатъчно, за да оправдае бустери и много експерти твърдят, че дозите са необходими по -спешно в други страни.

    Екипът на UCL анализира кръв от 605 ваксинирани човека предимно на 50-60 години. Те установяват, че нивата на антитела варират в широки граници между пациентите, но двойната доза Pfizer/BioNTech има тенденция да произвежда много повече антитела срещу коронавируса, отколкото две дози от ваксината Oxford/AstraZeneca.

    Три до шест седмици след пълната ваксинация с Pfizer, нивата на антителата обикновено са около 7500 единици на милилитър (ml), но повече от половината изчезват (до 3 320 единици на ml) след 10 седмици. За AstraZeneca нивата на антитела достигат пик от около 1200 единици на ml и обикновено спадат до 190 единици на ml след 10 седмици. След публикуването на резултатите в писмо до Lancet, изследователите са забелязали същата тенденция при още 4500 участници в проучването.

    Докато нивата на антитела са важни за защита, имунната система има други защитни сили, които се изграждат след инфекция или ваксинация. Нормално е нивата на антителата да намаляват с течение на времето и имунната система да „запомни“ инфекцията с паметови В клетки. Ако вирусът нахлуе, тези клетки бързо изхвърлят антитела, насочени към вируса. По -нататъшната защита идва от Т клетките, които унищожават заразените клетки и ограничават тежестта на заболяването.

    „Антителата не са перфектната мярка за риск; ние не знаем дали има някакво магическо число, където рискът от инфекция или хоспитализация става важен“, каза Олдридж. „Но ние смятаме, че тези данни подкрепят тезата на JCVI за бустери, с приоритет за клинично уязвимите, над 70-те години и всички хора, живеещи в домове за възрастни.“

    Констатациите са разгледани от JCVI, но е малко вероятно да окажат голямо влияние върху дискусиите относно бустерите. Загубата на антитела е предупредителен знак, че ваксините могат да „се износят“ с течение на времето, но не казва кога идва този момент. Органите на общественото здраве няма да знаят със сигурност, докато хората, които са приели втората си доза в началото на разпространението, започнат да се появяват в болниците. Очаква се решение за програмата за бустер преди това да се случи, отбелязва The Guardian.

    „Намаляването на антителата с течение на времето може да подкрепи бустер стратегии, особено в условията на трета вълна във Великобритания с вариант делта, където епизодите на инфекция вече са често срещани след две дози ваксина“, казва проф. Елинор Барнс, хепатолог от университета на Оксфорд. „Въпреки това, дори и с намаляващите нива на антитела, паметовите В-клетките и Т-клетките могат да предпазят от тежко заболяване.“

    Но тя казва, че даването на бустери в идеалния случай ще се основава на повече доказателства, тъй като необходимостта от тях във Великобритания „трябва да бъде балансирана със справедливото даване на първа и втора дози в световен мащаб“.

    Проф. Матю Снейп, ваксинолог от Оксфордския университет, каза: „Изследвания като това сами по себе си не дават доказателства за отслабване на защитата от ваксините, но са наистина важни, за да ни помогнат да разберем какво се случва, ако изследванията на населението показват спад в защита с увеличаване на времето след имунизацията. След имунизация може да се очаква спад на антителата в кръвта и не е задължително да съответства на повишен риск от заболяване. Защитата срещу инфекция може да се свежда до това дали има антитела в дихателната лигавица или не, а защитата срещу прогресиране до тежко заболяване след инфекция може да бъде осигурено от Т клетки. Въпреки това е ясно, че не може да се приеме постоянна защита от ваксини в продължение на месеци до години след имунизацията, оттук и значението на постоянната бдителност за всяко увеличаване на пробивните инфекции.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 24 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство