петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1445 прочитания

    J&J съобщи, че втора доза подобрява ефикасността на ваксината

    Компанията се позова на голямо глобално проучване
    21 септември 2021, 16:25 a+ a- a

    Johnson & Johnson съобщи, че голямо глобално проучване показв а, че ваксината на компанията срещу Covid-19 е по-ефективна, когато се прилага в двудозов режим, и че други данни показват, че ефикасността на ваксината не намалява.

    Режимът с две дози предотвратява 75% от умерените до тежки случаи на Covid във всички страни, където е тестван, и 94% от тези случаи в САЩ, където ваксината вероятно е трябвало да се справи с по-малко варианти на SARS-CoV-2 вируса. Важно е, че схемата с две дози е 100% ефективна срещу тежко заболяване.

    Изглежда J&J може да използва данните, за аргументи в полза на бустерна доза за хората, които са получили ваксината преди шест или повече месеца, отбелязва STAT. В съобщение за пресата от компанията това не се казва изрично, но се посочва, че J&J е предоставила данните на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и планира да ги предостави на други регулаторни органи и Световната здравна организация (СЗО).

    Данните също могат да помогнат за увеличаване на употребата на ваксината в САЩ и в световен мащаб. В момента в САЩ тя е най-рядко прилаганата от всички разрешени ваксини срещу Covid. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 14,6 милиона американци са били имунизирани с ваксината на Johnson & Johnson, в сравнение с 67,7 милиона с Moderna и 99,3 милиона с Pfizer-BioNTech.

    В съобщението си за пресата J&J твърди, че наличните данни като цяло показват както, че ефективността ваксината не намалява, така и че добавянето на бустер доза ще направи ваксината по-ефективна.

    „От решаващо значение е да се даде приоритет на защитата на възможно най-много хора срещу хоспитализация и смърт предвид продължаващото разпространение на Covid-19 и бързо появяващите се варианти. Еднократна ваксина срещу Covid-19, която е лесна за използване, разпространение и администриране, която осигурява силна и дълготрайна защита, е от решаващо значение за ваксинирането на световното население “, казва Пол Стофелс, главен научен директор на J&J. „В същото време сега генерирахме доказателства, че бустерната доза допълнително увеличава защитата срещу Covid-19 и се очаква да удължи значително продължителността на защитата.“

    Подобно на голяма част от данните за ваксините по време на пандемията, обобщените данни от изследването с две дози на J&J бяха публично оповестени в прессъобщение, а не в научна публикация. Компаниите се чувстват задължени да публикуват обобщени данни от клиничните изпитвания незабавно в резултат на разпоредби, предназначени да предотвратят вътрешна търговия, но това често означава, че данните се публикуват без подробности, които учените биха искали да проверят, отбелязва още STAT.

    Прилагането на две дози вместо една повишава нивата на антителата четири до шест пъти. Но увеличаването на нивата на антитела е много по-високо, когато дозите са разделени от по-дълъг период от време и бустер е приложен 6 месеца по-късно, отбелязват от J&J. При бустер, приложен 6 месеца след първата доза нивата на антителата се увеличават 9 пъти седмица след инжекцията и 12 пъти четири седмици след това.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 41 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години